miercuri, 29 martie 2023

Publicat la 3/29/2023 08:37:00 p.m. de

Reforma pensiilor speciale este un proces care nu se oprește!

Deputatul Christine Thellmann vorbește într-un interviu acordat cititorilor Monitorului de Mediaș despre reforma pensiilor. Spune că în această perioadă se discută amendamentele care vor fi depuse la lege, astfel încât reforma să țină cont de observațiile Comisiei Europene și de recomandările Băncii Mondiale


România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, reformarea pensiilor speciale. Acestea reprezintă în prezent o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității, cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial. 

 
Monitorul de Mediaș:  În ce stadiu sunt discuțiile actuale despre reforma pensiilor speciale?
Christine Thellmann:  Momentan suntem în faza în care se discută despre amendamentele care vor fi depuse la legea pensiilor, astfel încât reforma să țină cont de observațiile Comisiei Europene și de recomandările Băncii Mondiale. Așa cum am menționat în repetate rânduri și cum a spus și președintele Iohannis, PNL susține ca sistemul de pensii trebuie să fie unul sustenabil.
 
Monitorul de Mediaș
: România să piardă câteva miliarde de Euro din PNRR dacă nu face această reformă.
Christine Thellmann: PNRR este cel mai important proiect al României, fiind și o sursă consistentă de bani europeni, pe care nu ne permitem să o pierdem. De aceste fonduri depinde dezvoltarea și stabilitatea țării din anii următori. PNL face un apel către partidele politice, mai ales cele de Opoziție, să nu vicieze dezbaterea pe această reformă prin poziții și mesaje populiste. Pentru a avea succes, astfel de reforme, care implică mari sisteme din statul român, trebuie să aibă sprijinul întregii clase politice. 
 
Monitorul de Mediaș: Au apărut tot felul de discuții și opinii, s-a vorbit inclusiv despre sistarea reformei pensiilor speciale.
Christine Thellmann: Reforma pensiilor speciale este un proces care nu se oprește. Orice informație care indică sistarea reformei, inclusiv prin alegeri anticipate, este falsă. PNL nu ia în calcul astfel de scenarii și dorește ca această reformă să fie pusă în aplicare.  Să nu pierdem timpul căutând vinovați. Eforturile Ministerului Muncii, care este responsabil cu această reformă, trebuie să fie concentrate pe găsirea de soluții care să ducă lucrurile înainte, nu care să stopeze acest proces.
 
Monitorul de Mediaș: Cum vedeți situația pensiilor militare?
Christine Thellmann: PNL consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Așa cum a susținut și prim-ministrul Nicolae Ciucă, pensiile militarilor sunt ocupaționale, iar includerea lor în regimul de pensii speciale a fost o greșeală. De altfel, în majoritatea statelor UE, pensiile militarilor sunt ocupaționale și beneficiază
de un statut diferit de cel din regimul general de pensii.
    Trimite prin e-mail