miercuri, 1 februarie 2023

Publicat la 2/01/2023 10:40:00 a.m. de

FOTO. Razie de proporții a poliției printre taximetriști și nu numai

Polițiștii rutieri din județul Sibiu au desfășurat ieri ample acțiuni având drept scop principal creșterea gradului de siguranță pe linia transportului public de persoane și nu numai.


Acțiunile au vizat:

  • Verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor și perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor și existența verificării metrologice a aparaturii tahograf ;
  • Verificarea respectării traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, conform licențelor de traseu ;
  • Respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane ;
  • Verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, față de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz;
  • Verificarea respectării normelor legale care reglementează circulația pe drumurile publice de către persoanele care efectuează transport în regim „taxi”.

S-a acordat o atenție sporită controalelor privind:

  • Starea psiho-fizică a conducătorilor auto;
  • Testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport;
  • Respectarea limitelor de viteză maximă legală admisă, pentru categoria de drum și categoria din care parte autovehiculul;
  • Valabilitatea inspecției tehnice periodice a autovehiculului;
  • Depistarea activităților ilegale de transport rutier de persoane.

Astfel, pe parcursul activităților specifice desfășurate la nivelul județului Sibiu, polițiștii rutieri au verificat 94 de autovehicule, au reținut 2 permise de conducere pentru efectuarea de depășiri neregulamentare, au retras un certificat de înmatriculare și au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.500 de lei.

Cele mai multe sancțiuni, respectiv 25, au fost aplicate transportatorilor de persoane și au vizat neportul centurii de siguranță, efectuarea de depășiri neregulamentare, lipsă inspecției tehnice periodice, anvelope necorespunzătoare ș.a.

În ceea ce îi privește pe taximetriști, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale la Legea 38/2003.

Doi conducători auto au fost sancționați cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 60 de zile după ce au fost depistați depășind neregulamentar.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

    Trimite prin e-mail