vineri, 17 februarie 2023

Publicat la 2/17/2023 03:43:00 p.m. de

Bani europeni pentru comunitățile locale. Thellmann: „Este o șansă enormă de care se leagă viitorul României“

Anul acesta vor fi deschise 534 apeluri de proiecte în valoare de 40 miliarde de euro.
 
 
Anul 2023 începe cu vești bune pentru comunitățile locale. Acestea vor avea șansa să accese fonduri europene pentru investiții și dezvoltare. Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut public un calendar predictibil și transparent al tuturor apelurilor de proiecte care vor fi lansate anul acesta. Conform anunțului MIPE, în 2023 vor fi deschise 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro. „Este o măsură corectă și utilă. Astfel, fiecare primărie, fiecare autoritate contractantă, fiecare școală sau ONG care pot aplica pentru a derula proiecte din bani europeni își pot pregăti documentele din timp. Astfel, se vor evita probleme apărute în trecut - când mai multe apeluri pe același domeniu se suprapuneau sau când termenul de depunere a unui proiect era extrem de mic“, spune deputatul Christine Thellmann.
 
Investiții
 
Printre obiectivele urmărite la nivel național în urma lansării acestor apeluri se numără 632 kilometri de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 kilometri conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare, 7 spitale județene noi sau reabilitate și săli noi de clasă pentru 128.000 de elevi. De asemenea, pentru mediul de afaceri sunt pregătite 139 de apeluri, în valoare de 6,1 miliarde de euro. În același timp, prin PNRR vor fi investiții pentru domeniul social, ce vizează sprijinirea persoanelor cu dizabilități, integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate și realizarea de centre pentru vârstnici.
 
Mai multe surse de finanțare
 
Concret, sumele ce vor putea fi cheltuite anul acesta de către autoritățile publice locale vin din mai multe surse. Astfel, Politica de Coeziune 2021-2027 cu 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro,
respectiv Planul Național de Redresare și Reziliență cu 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro. „Este o șansă enormă de care se leagă viitorul României. Cu bani europeni, se pot face investiții majore în România, în domenii precum: educație, sănătate, digitalizare, mediu, asistență socială, dezvoltarea mediului privat, a capitalului de lucru, formarea tinerilor. Fac apel către toate autoritățile publice locale să consulte acest calendar pus la dispoziție de MIPE și să facă toate demersurile necesare pentru a atrage cât mai mulți bani în localitățile din care vin, pentru că asta înseamnă administrație liberală, investiții pentru o viață mai bună“, mai spune parlamentarul medieșean.
    Trimite prin e-mail