joi, 12 ianuarie 2023

Publicat la 1/12/2023 05:36:00 p.m. de

Raluca Turcan pune presiune pe ministrul Muncii: Ce se întâmplă cu legalizarea activităților casnice? (CP)

Deputatul de Sibiu Raluca Turcan îi cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să explice care este în acest moment stadiul implementării legii care prevede legalizarea activităților casnice.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă până în acel moment ar trebui rezolvate mai multe probleme.

Proiectul a fost votat în parlament în luna martie, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

”Acești oameni, grație noului proiect de lege, nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală. În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

Doar că până în acest moment lucrurile par blocate la acest nivel”, spune Raluca Turcan.

Deputatul de Sibiu a făcut o interpelare în care îi solicită ministrului mai multe informații.

”I-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice.

Nu știm dacă s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, dacă s-a achiziționat aparatura necesară, dacă întregul proiect poate sau nu fi pus la punct până la 1 ianuarie 2024”, explică Turcan.

Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum de cele mai multe ori la negru ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice și să aibă posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Proiect inițiat de Raluca Turcan

Proiectul de lege care ulterior a fost votat de parlament a fost inițiat de fostul ministru Raluca Turcan și prevede o fiscalizare minimă a veniturilor și asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru. Este vorba aici de grădinari, șoferi personali, bucătari, ori îngrijitorii. Proiectul prevede de asemenea și beneficii fiscale pentru angajatori.

Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede următoarele detalii:

– plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate sau descărcate electronic de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar;

– Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit;

– Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate;

– Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic. Conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia;

– activitatea casnică e definită care activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure;

– ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire al tichetelor; pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate, preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate;

– ANOFM va crea o platformă electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice unde înregistrează prestatorii casnici, beneficiari casnici și asigură evidența și plata obligațiilor fiscale;

– Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii;

– calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate, sunt rambursate o data pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie a anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic.

    Trimite prin e-mail