marți, 10 ianuarie 2023

Publicat la 1/10/2023 05:19:00 p.m. de

Prima zi de încasare a impozitelor și taxelor locale

Impozitele şi taxele locale aferente anului în curs, se pot plăti de săptămâna aceasta și la Mediaș. La ghişeele Serviciului Fiscal Local s-au plătit săptămâna trecută doar amenzile şi alte taxe fără debit, iar de azi a început încasarea impozitelor pentru 2023. Anul acesta cei care își vor achita integral impozitele până la sfârșitul lunii martie vor beneficia de o bonificație de 5%. Luna aceasta se pot depune cereri pentru reducerea taxei de salubritate.

Casieriile Serviciului Fiscal Local Mediaș au fost deschise din data de 3 ianuarie, însă pe parcursul săptămânii trecute au fost încasate doar diferite taxe judiciare, extrajudiciare, taxe de timbru sau amenzi. De marți, 10 ianuarie,  au început să fie încasate impozitele aferente acestui an. ,,Prima zi de încasare a impozitelor și taxelor locale aferente anului 2023 la Mediaș, a fost 10 ianuarie. Până la această dată au putut fi achitate doar amenzile şi alte taxe fără debit, iar ulterior datei menţionate se pot plăti şi restanţele de anul trecut’’ a precizat Anamaria Prodan, Purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș.

Bonificație de 5%

Locuitorii municipiului Mediaș și ai satului aparținător Ighișu Nou, pot beneficia și în acest an de o reducere a cuantumului impozitelor și taxelor locale. Condiția este achitarea integrală a acestora până la data de 31 martie, iar bonificația acordată este de 5%. Impozitele și taxele locale nu se vor majora comparativ cu anul trecut. Singura modificare care se va face se referă la actualizarea cu rata inflației, măsură prevăzută de Codul Fiscal. ,,În cazul plății integrale a impozitului până la data de 31 martie 2023, se acordă o bonificație de 5%. Cele două termene de achitare sunt 31 martie 2023 pentru primul semestru, respectiv 30 septembrie 2023 pentru al doilea semestru’’ mai spune Anamaria Prodan.

La ghișeu sau online

Programul de achitare la sediul casieriilor Serviciului Fiscal Local situate în cadrul Primăriei Mediaș este zilnic. Astfel, luni, miercuri și joi programul este între orele  8:30 și 16:30, marți între orele 8:30 și 18:00, iar vineri între orele 8:30 și 13:30. De asemenea, contribuabilii pot achita taxele și impozitele locale și prin intermediul mijloacelor electronice, prin portalul ghiseul.ro, fără a mai fi astfel necesară deplasarea la sediul municipalității.

Taxă redusă

Medieșenii care nu folosesc un imobil sau care locuiesc singuri, pot depune o cerere în baza căreia vor primi o reducere la taxa de salubritate. Serviciul Fiscal Local Mediaș primește cererile pentru reducere sau scutire de la plata taxei de salubritate. De aceste reduceri pot beneficia proprietarii acelor imobile unde nu locuiește nicio persoană sau locuiește o singură persoană. În cazul în care nu locuiește nicio persoană taxa se reduce cu 50%, iar în acele imobile unde locuiește o singură persoană taxa de salubritate va fi redusă cu 25%.

    Trimite prin e-mail