marți, 24 ianuarie 2023

Publicat la 1/24/2023 09:58:00 a.m. de

Mica Unire, evocată la Mediaș

Ca în fiecare, la sediul municipalității a avut loc o masă rotundă pe tema împlinirii a 164 ani de la Unirea Principatelor Române. Invitați au fost istorici din Mediaș și zonă, care au vorbit despre acest moment deosebit de important pentru statul român. De asemenea, la Muzeul Gazelor Naturale, elevi ai Liceului Teoretic Axente Sever au realizat proiecte despre Mica Unire și personalitățile care au contribuit la realizarea acesteia.

 
Primăria Municipiului Mediaș a organizat o masă rotundă dedicată Unirii Principatelor Române. Evenimentul a avut loc vinerea trecută la sediul municipalității din Piața Corneliu Coposu și s-a bucurat de participarea mai multor istorici. Primăria Municipiului Mediaș a marcat și în acest an, Unirea Principatelor Române, un eveniment istoric și politic de mare însemnătate și importanță în istoria modernă a României și formarea Statului național unitar român. Cu acest prilej, la sediul municipalității a avut loc masa Rotundă dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul la care au luat parte mai mulți istorici s-a desfășurat în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș“, spun reprezentanții municipalității medieșene.
 
Elevii și Mica Unire

 
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, Muzeul Gazelor Naturale a găzduit un eveniment intitulat „Mica Unire în opinia noii generații”. La acest proiect educațional, au participat elevii clasei a IX-a Filologie de la Liceul Teoretic Axente Sever, coordonați de profesorul Mihai Chiriac. Aceștia au realizat proiecte prin intermediul cărora au analizat contextul intern și internațional al zilei de 24 ianuarie 1859 și urmările acestuia, dar și prezentări ale vieții și activității personalităților implicate în unirea Moldovei și Țării Românești. „Acest eveniment a fost evocat și de elevii Liceului Teoretic Axente Sever prin activități dedicate Unirii Principatelor. În acest sens elevii clasei a IX-a Filologie îndrumați de dirigintele lor, profesorul Mihai Chiriac, au desfășurat o acțiune intitulată <<Mica Unire in opinia noii generații>>. Acțiunea a fost găzduită de Muzeul Gazelor Naturale și a constat în proiecte realizate de elevi, prin care au analizat contextul intern și internațional al zilei de 24 ianuarie 1859 și urmările acestuia, dar și prezentări ale vieții și activității personalităților implicate in unirea Moldovei și Țării Românești. «Mica Unire în opinia noii generații» s-a dovedit un proiect educațional de succes care a reușit implicarea liceenilor noștri în conștientizarea unor evenimente esențiale din istoria neamului românesc, așa cum a fost și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate in 1859’’, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Axente Sever.

La Colegiul „Școala Națională de Gaz Mediaș

Și Colegiul „Școala Națională de Gaz Mediaș a marcat împlinirea a 164 de ani de la unirea Moldovei și Țării Românești. „Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, la Colegiul nostru s-a desfășurat proiectul "Simboluri și identități românești". Elevii clasei a IX-a Matematică-Informatică, coordonați de prof. Monica Păpară, au făcut o incursiune în panteonul românesc și au prezentat evoluția principalelor simboluri ale identitații naționale de la începuturile modernității până în prezent: stema, steagul, imnul și moneda.“, a transmis Colegiul SNG Mediaș.

Moment important
 
Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la unirea Moldovei și Țării Românești prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in cele două Principate. Pe 24 ianuarie 1859, Domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales și Domnitor al Țării Românești, acesta fiind primul pas către unificarea celor două state. Procesul a început în 1848, în momentul realizării uniunii vamale între Moldova și Țara Românească și definitivat în 1862, odată cu unificarea Guvernului și a Parlamentului. Mica unire, așa cum mai este generic numit acest eveniment important din istoria ță
rii noastre, a contribuit decisiv la constituirea statului român modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
    Trimite prin e-mail