vineri, 30 decembrie 2022

Publicat la 12/30/2022 10:10:00 a.m. de

PNL Sibiu: ”Frustrare și mâhnire” (CP)

 

Frustrare și mâhnire. Acestea sunt sentimentele la aflarea deciziei ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care a exclus finanțarea construcției noului spital județean Sibiu din Programul Național de Redresare și reziliență (PNRR).

Frustrare, pentru că știu cât efort s-a depus atât la nivel local, cât și la nivel central pentru pornirea și dezvoltarea acestui proiect. Este un proiect asumat de Guvernul PNL în perioada în care am fost vicepremier, inclus in primul PNRR transmis Comisiei Europene, un proiect matur, pregătit îndelung de presedinta CJ Sibiu, un proiect gândit și făcut pentru a fi finanțabil și pentru care s-a demarat inclusiv licitația de construire.

Mâhnire, pentru că avem încă un exemplu în care politicul se implică total incorect, abuziv și părtinitor într-un proiect ce implică atragerea de fonduri europene. În situația în care ministrul Rafila va continua să conducă Ministerul Sănătății utilizând aceleași metode arbitrare, riscă să compromită majoritatea proiectelor pe sănătate cuprinse în PNRR. Și nu va fi doar o piatră de moară în CV-ul unui om politic, ci mai ales o mare nedreptate pentru cei aproximativ 467 de mii de sibieni si pentru multe alte sute de mii de locuitori ai județelor din jur.

Există soluții pentru noul spital județean de urgență Sibiu, inclusiv posibilitatea finanțării prin Programul Operațional de Sănătate 2021 – 2027 și accesarea unui împrumut la Banca Europeană de Investiții însă, în mod normal, cea mai corecta soluție pentru această investiție ar fi fost o finanțare din PNRR completată cu POS și BEI. O soluție tăiată, din nefericire, de pixul ministrului Rafla.

    Trimite prin e-mail