joi, 3 noiembrie 2022

Publicat la 11/03/2022 09:32:00 a.m. de

Sprijin pentru cultivatorii de tuberoze

Cultivatorii de tuberoze din Hoghilag vor beneficia gratuit de îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere și alte substanțe necesare pentru cultivarea tuberozelor. Acestea le vor fi puse la dispoziție de Asociația Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag.
 
 
Fiecare cultivator își va face necesarul de îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere etc, și îl va preda Asociației. „Chiar astăzi (nr - ieri) vom avea o întâlnire cu toți cultivatorii din localitate, în sala de ședințe a pompierilor. I-am rugat pe fiecare să își facă un necesar, cu ce au nevoie, și să ne înmâneze listele. Apoi noi le vom achiziționa pentru ei. Am reușit să obținem câteva sponsorizări prin intermediul Asociației, și cu acestea vom ajuta toți cultivatorii”, spune Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag și unul dintre fondatorii Asociației din care fac parte cultivatorii de tuberoze din comună.
 
Sprijin reciproc
 
Asociația a fost înființată în urmă cu mai bine de un an de către Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag și inginerul agronom Ionuț George Diaconeasa, consilierul ministrului Daea, pentru a putea demara procedurile de certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP). ”Împreună cu Ionuț am pus bazele acestei asociații în care am cooptat majoritatea cultivatorilor de tuberoze din comună, iar acum ni se vor alătura și restul. Aveam nevoie de asociație pentru a demara procedurile de certificare. Și ne-am spus că, dacă tot avem o asociație, să o folosim ca să ajutăm oamenii. Așa că am strâns sponsorizări de la diferite firme și cu banii strânși, acum vom achiziționa îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere și altele necesare cultivatorilor de la noi din comună, în funcție de necesarul fiecăruia”, continuă primarul Lazăr.
 
Planuri pentru sistem de irigații
 
Iar planurile pe care le are primarul împreună cu consătenii lui care cultivă tuberoze nu se opresc aici. „Avem în plan crearea unei instalații de irigare pentru culturile de tuberoze din comună. Și știm cum! La noi în comună acum se introduce noua rețea de apă și canalizare. Sperăm ca anul viitor să fie finalizate. Rețeaua veche de apă va rămâne dezafectată, iar pe aceea vrem să o transformăm într-un sistem de irigații pentru culturile de tuberoze. Vom monta pompe de aducțiune care vor trage apa din Târnava și prin conductele vechi, dezafectate după finalizarea noii rețele, vom transporta apa pentru irigații până la culturile de tuberoze. Este un proiect ambițios, dar îl putem pune în practică”, explică edilul.

În Hoghilag sunt deocamdată 21 de cultivatori de tuberoze, care cultivă această floare pe o suprafață de aproximativ 5,5 hectare.
    Trimite prin e-mail