luni, 21 noiembrie 2022

Publicat la 11/21/2022 03:37:00 p.m. de

Apă și canalizare pentru Agnita, Bârghiș și Alțâna. Undă verde pentru lucrări

Proiectul „Extindere și reabilitare rețele de apă și de canalizare, conducte de aducțiune și gospodării de apă în Orașul Agnita și comunele Bârghiș și Alțâna, județul Sibiu” intră în faza de execuție. Contractul a fost semnat la sfârșitul săptămânii trecute. Cu o valoare de circa 30 milioane de lei și o durată de execuție de 24 luni, este finanțat cu fonduri europene și face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”.
 
 
La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Operatorului Regional Apa Târnavei Mari, a avut loc semnarea contractului „Extindere și reabilitare rețele de apă și de canalizare, conducte de aducțiune și gospodării de apă în Orașul Agnita și comunele Bârghiș și Alțâna, județul Sibiu”. Acesta face din cadrul proiectului major „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”.
 
În următorii doi ani
 
Contractul are o valoare de aproximativ 30 milioane de lei. Durata realizării acestuia este de 24 luni de la data emiterii ordinului de începere și reprezintă durata de execuție a contractului. Obiectul contractului constă în derularea unor lucrări de extindere și reabilitare rețele de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în orașul Agnita și comunele Bârghiș și Alțâna, județul Sibiu.
„Acest contract are câteva obiective mult așteptate de locuitorii din zona respectivă, iar în urma implementării sale, cu siguranță calitatea serviciilor va crește. Mă refer la extinderi de conducte de aducțiune de peste 19 kilometri, reabilitare și extindere rețea de distribuție apă de peste 9 kilometri, stații de pompare și branșamante noi. Toate aceste lucrări vor avea un termen de realizare de 24 luni de la data ordinului de începere“, spune Ioan Munteanu, Directorul general al companiei Apa Târnavei Mari.
Ce se va face
 
Contractul „Extindere și reabilitare rețele de apă și de canalizare, conducte de aducțiune și gospodării de apă în Orașul Agnita și comunele Bârghiș și Alțâna, județul Sibiu” vizează reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă. Este vorba despre extinderea conductelor de aducțiune apă cu lungimea de 19,6 kilometri, reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție apă cu lungimea de 9,4 kilometri, realizarea a două stații de pompare montate pe conductele de aducțiune, dar și de 515 branșamente noi cu cămine apometru, de înlocuire a 2.007 apometre existente cu contoare cu telecitire. Totodată, se va realiza o gospodărie de apă nouă, cuprinzând 4 rezervoare de înmagazinare apă potabilă cu volumul, 4 cămine debitmetru din beton armat și 4 stații de clorinare. De asemenea, prin contract se va realiza extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare menajeră. Concret este vorba despre extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare menajeră cu lungimea de 4,8 kilometri, conducte de refulare apă uzată menajeră cu lungimea de 250 metri, realizarea a 262 racorduri de canalizare și a 2 stații de pompare apă uzată menajeră.
 
Fonduri nerambursabile
 
Contractul semnat la sfârșitul săptămânii trecute la sediul operatorului regional de apă și apă uzată, Apa Târnavei Mari, face parte din „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu”, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu o valoare totală de 700,2 milioane de lei. Finanțarea investiției se face astfel, 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. Contribuția Operatorului Regional la finanțarea investiției este de 6%.
    Trimite prin e-mail