joi, 13 octombrie 2022

Publicat la 10/13/2022 09:13:00 a.m. de

Ştafeta Veteranilor Invictus, la Mediaș

Alergători și cicliști ai Invictus România, ai Armatei României, dar și cetățeni civili, formează trei ștafete, pe trei trasee diferite, simbolic diferențiate prin cele trei culori ale drapelului: albastru, galben și roșu. Fiecare traseu include opriri la monumentele ridicate în cinstea eroilor țării, datorită cărora ne aflăm astăzi pe pământ românesc. Una dintre ele va fi primită, în premieră, în Piața Corneliu Coposu din zona centrală a orașului. A doua zi dimineață va pleca spre Sibiu.
 
 
Ştafeta veteranilor, eveniment organizat de Invictus România în contextul manifestărilor dedicate Zilei Armatei României, a plecat din Bucureşti şi va sosi pe 25 octombrie la Carei. Vineri, 14 octombrie, Ștafeta Veteranilor va ajunge în municipiul Mediaș și va fi primită la ora 16:00 în Piața Corneliu Coposu. Ştafeta Veteranilor, aflată la cea de-a IX-a ediţie, a devenit o tradiţie şi un simbol al spiritului Invictus, care își propune reunirea tututor în jurul veteranilor.
 
Pentru armata română
 
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române, care se sărbătorește pe 25 octombrie. Acest eveniment sportiv presupune purtarea unei ștafete a cărei culoare coincide cu unul dintre cele trei trasee, albastru, galben, roșu.
La această manifestare, marca Invictus România, pot participa alergători și cicliști, fie amatori, fie profesioniști, civili și militari.
Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți să se afle în alergare, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație. Având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944, traseele însumează peste 3.800 de kilometri.
 
„Sacrificiul impune respect!”
 
În încercarea de a reconstitui, în mod fidel, trei dintre drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători, participanții vor poposi la fiecare monument edificat în memoria străbunilor eroi, care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei. Deznodământul acestei lupte simbolice de reîntregire a drapelului național este reprezentat de momentul în care purtătorii celor trei ștafete vor striga într-un singur glas „Sacrificiul impune respect!”, pe data de 25 octombrie, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, din Carei, în cadrul ceremoniei militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României.
 
Nouă ediții
 
Povestea Invictus România a început în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games. Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus. Începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi.
    Trimite prin e-mail