miercuri, 5 octombrie 2022

Publicat la 10/05/2022 12:04:00 p.m. de

Ferestre - poveștile orașului și ale lemnului

Provocare pentru tinerii între 11 și 18 ani din Mediaș. Asociația Fanny Baumel propune luna aceasta un proiect interesant, menit să faciliteze conștientizarea importanței patrimoniului construit, dar și să încurajeze locuitorii orașului să identifice și să promoveze elementele arhitecturale specifice orașului nostru. Vor fi mai multe activități, între care și un joc urban pe echipe – vânătoare de comori arhitecturale,  un atelier de fotografie, o expoziție de fotografie și un atelier de restaurare a ferestrelor de lemn cu ajutorul unei echipe de voluntari.
 
 
Asociația Fanny Baumel derulează luna aceasta o serie de activități interactive, la care sunt invitați să participe tinerii din Mediaș. Prima dintre acestea va fi „Vânătoarea de comori arhitecturale“, care se va desfășura joi după-amiază, între orele 15:00-17:00, în centrul istoric al Mediașului. Activitatea este adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 11-14 ani și se va desfășura sub forma unui joc urban pe echipe, un concurs al cărui obiectiv este descoperirea comorilor arhitecturale care se ascund în zona istorică a Mediașului.
 
Modele de bune practici
 
În cadrul aceluiași proiect, Casa de lângă Sinagoga Mediaș va găzdui în luna octombrie o conferință și un atelier de restaurare a ferestrelor de lemn. Conferința „Patrimoniul construit, estetica orașului și provocările locuințelor“ va aborda mai multe teme, cum ar fi rolul arhitectului în cumpărarea și amenajarea locuințe, renovarea locuințelor fără a periclita elementele de patrimoniu. În cadrul evenimentului vor fi prezentate modele de bune practici în domeniu, dar și povești ale locurilor și ale clădirilor istorice din Mediaș. Conferința va avea loc vineri, 7 octombrie, ora 18:00, la Casa de Lângă Sinagoga Mediaș.
 
Atelier de restaurare
 
Atelierul de restaurare a ferestrelor din lemn, este o activitate destinată persoanelor pasionate de construcții/arhitectură/patrimoniu, care sunt dispuse să aloce câteva ore din timpul lor pentru a fi voluntari într-o activitate practică inedită.  Îmbinând utilul cu plăcutul, sub îndrumarea unui restaurator, vor fi revitalizate ferestrele de lemn ale Casei de lângă Sinagogă, prin următoarele activități: curățare lemn, consolidare mecanică - încleiere elemente de lemn desprinse, descleiate, completarea cu lemn a elementelor lipsă, protejarea lemnului, curățare/protejare feronerie, schimbarea sticlei sparte, realizarea și montarea de picurătoare asemănătoare cu cele originale. Atelierul se va desfășura în perioada 10 - 17 octombrie, în curtea Casei de lângă Sinagoga Mediaș, zilnic, între orele 14:00 - 19:00. Persoanele interesate sunt invitate să se înscrie ca voluntari.
 
Fotografie stradală
 
O altă activitate, intitulată „Atelierul de fotografie stradală și arhitectură“ se va desfășura în perioada 19-20 octombrie. Aceasta este adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 13-18 ani. Participanții vor lucra alături de un fotograf profesionist, care îi va ghida atât în dobândirea unor cunoștințe teoretice, cât și în practica de teren a activității de fotografiere. Cele mai reușite fotografii vor fi expuse ulterior la Casa de lângă Sinagogă. „Participanții vor avea ocazia să socializeze, să afle lucruri noi despre orașul lor, să redescopere locuri știute într-o modalitate distractivă. Mai multe informații se pot obține la www.casadelangasinagoga.ro, www.facebook.com/sinagogamedias, la adresa de email sinagogamedias@gmail.com sau la numărul de telefon 0741-084.630. Activitățile sunt derulate în cadrul proiectului Ferestre - poveștile orașului și ale lemnului, implementat de Asociația Fanny Baumel în perioada septembrie - octombrie 2022“, spun organizatorii evenimentului.
 
    Trimite prin e-mail