marți, 18 octombrie 2022

Publicat la 10/18/2022 04:47:00 p.m. de

Drumeție cu rugăciune la Biserica fortificată din Ighișu Nou

Biserica Evanghelică din Mediaș a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, o drumeție cu rugăciune la Biserica (evanghelică) fortificată din Ighișu Nou. Alături de cei aproape 40 de participanți de diferite vârste, etnii și confesiuni religioase s-a aflat și Fratele Kilian din Comunitatea Taizé din Franța.

După o plimbare pe dealurile Transilvaniei, vizitatorii au poposit în vechea biserică fortificată din localitate, unde au ținut o rugăciune cu cantece specifice comunitatii Taizé din Franta, dar și pentru pace, în contextul războiului din Ucraina.

Pentru noi este ca un pelerinaj. Pe lângă faptul că avem ocazia să ne bucurăm de frumusețea acestor locuri minunate și să cunoaștem mai bine comunitățile rurale din zona noastră, readucem la viață și vechile noastre biserici monumente istorice, oficiind rugăciuni în ele. În multe dintre aceste monumente nu s-au mai oficiat slujbe religioase de ani de zile.”, spune preot Hildegard Servatius-Depner, pastorul Bisericii Evanghelice din Mediaș.

Tot ea ne explică faptul că oricine este binevenit să ia parte la aceste pelerinaje de reculegere spirituală. ”Initiativa a venit din partea Gabrielei Socoteanu din București, care a lucrat ca voluntar în comunitatea Taizé și, împreună cu  un grup din București, a dorit să organizeze astfel de rugăciuni cu cântece Taizé în bisericile fortificate din Transilvania. Noi am primit cu plăcere această inițiativă și am organizat deja împreună astfel de pelerinaje, adică drumeții cu rugăciune, la bisericile evanghelice din Axente Sever, Copșa Mică, Bazna și acum Ighișu Nou. Oricine este binevenit să ni se alăture. De exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute au fost alături de noi la Ighișu Nou peste 40 de persoane, de diferite etnii și confesiuni religioase. Am avut alături catolici, reformați, ortodocși sau evanghelici. Cel mai tânăr participant a venit în brațele părinților, deoarece avea cel mult un an, iar cel mai vârstnic a fost un domnn de 75 de ani, din Olanda. De data aceasta a fost cu noi și Fratele Kilian, din comunitatea Taizé din Franța, care este o comunitate monastică ecumenica creștină ce reuneşte mai bine de o sută de fraţi, catolici şi de diverse denominatiuni protestante, provenind din circa treizeci de ţări. Comunitatea primește de-a lungul anului mii de tineri din toată lumea, de diferite denominațiuni creștine, pentru un program de reculegere spirituală prin aceste rugaciuni unice cu cântece Taizé ”, continuă doamna preot Hildegard Servatius-Depner.

Astfel de pelerinaje vor continua anul viitor, odată cu venirea primăverii și în alte biserici evanghelice vechi din zona noastră.

    

    Trimite prin e-mail