marți, 25 octombrie 2022

Publicat la 10/25/2022 09:17:00 a.m. de

Astăzi este eclipsă parțială de Soare. Ne va permite vremea să o vedem?

Cel mai important eveniment astronomic al anului are loc astăzi. Eclipsa parțială de Soare va fi vizilă și din România, dacă vremea ne va permite.

Potrivit meteoradar.ro, prognoza meteo nu este deloc îmbucurătoare.

În centrul țării există șanse ca soarele să iasă dintre nori, în special în zona Brașovului, și ca eclipsa să poată fi temporar vizibilă, însă nu pe toată durata ei.  Pentru nordul țării prognoza meteo nu este deloc îmbucurătoare. Marți, la ora eclipsei, cerul va fi acoperit de nori și va ploua în mai multe regiuni.
În vestul țării există șanse ca soarele să iasă dintre nori, dar mai degrabă în partea de sud-vest. Și în centrul țării există șanse ca eclipsa să fie vizibiliă temporar, mai ales în Brașov, dar nu pe toată durata sa.

Foto: meteoradar.ro

În Sibiu cerul va fi parțial noros și nu putem decât să sperăm că vremea va fi de partea noastră.
Din sudul României se va putea vedea cel mai bine eclipsa parțială de Soare de marți, 25 octombrie, având în vedere că cerul va fi senin.
Vedeți pe harta radar meteo interactivă exact unde vor fi nori și unde va fi cerul senin în România, în timpul eclipsei.
 
Cea mai mare eclipsă

Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro. Maximul eclipsei se va produce între orele 13.28 (vest) și 13.42 (est), iar magnitudinea maximă va fi cuprinsă între 0.44 (sud-vest) și 0.54 (est).
Eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Începând de la ora 12.29 eclipsa va putea fi văzută și în sud-estul României. Eclipsa va dura până la 14.36 în vest și 14.55 în sud-est.
Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută din Europa, vestul și sudul Asiei, precum și din nord-estul Africii.
Următoarea eclipsă de Soare care va putea fi observată din România va avea loc abia în 2025.
    Trimite prin e-mail