marți, 13 septembrie 2022

Publicat la 9/13/2022 01:24:00 p.m. de

13 Septembrie, Ziua Pompierilor

 

La 13 septembrie este marcată anual Ziua pompierilor.


Acest demers are rolul de readucere în atenţia publică a eroismului pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu, în lupta din Dealul Spirii împotriva forţelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848, notează AGERPRES.

Pe fondul spiritului revoluţionar din Franţa debutului de an 1848, şi ulterior din Europa, acţiuni similare au cuprins Principatele Române. În Ţara Românească, mişcarea revoluţionară a început în iunie 1848.

Pentru a înăbuşi mişcarea de revoltă, la 13 septembrie 1848, forţele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, potrivit volumului „Istoria României în Date” (2003). La 12 septembrie 1848, Locotenenţa Domnească a dat ordin colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie şi şef al garnizoanei Capitalei, să desfăşoare, în ziua următoare, subunităţi în Dealul Spirii, pentru a întâmpina forţele otomane formate din aproape 6.000 de ostaşi, potrivit www.isualba.ro.

La 13 septembrie 1848, înainte de sosirea forţelor otomane, s-a desfăşurat înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 Infanterie, ceea ce avea să contribuie la întărirea moralului şi dăruirii ostaşilor români. Convinşi de iminenţa declanşării conflictului armat cu forţele otomane, ostaşii Companiei de Pompieri au cerut să se alăture trupelor la cazarma din Dealul Spirii.

În acea zi de septembrie s-a desfăşurat Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între contingente militare ale Ţării Româneşti şi otomane, conform isubif.ro. Compania de Pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a luptat eroic în faţa unui adversar net superior numeric. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea de „baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri pierind în luptă.


Actul eroic de la 13 septembrie 1848 reprezintă una dintre cele mai importante date din istoria armei pompierilor. Este celebrată drept ziua pompierilor, fiind marcată prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997. În amintirea actului eroic din Dealul Spirii, la 13 septembrie 1901 a fost dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti, realizat de sculptorul Wladimir Hegel, în faţa clădirii Arsenalului Armatei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru al județului Sibiu celebrează ziua de 13 septembrie organizând Ziua Porților Deschise, astăzi până la ora 14.00.

    Trimite prin e-mail