marți, 5 iulie 2022

Publicat la 7/05/2022 03:51:00 p.m. de

Mediaș - Cetate Medievală 2022

„Mediaș Cetate Medievală Târg de Meșteșuguri vii“ se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, de vineri până duminică. Locația de desfășurare a evenimentelor va fi zona Hanul Greweln. Programul evenimentului va fi unul diversificat și va cuprinde muzică medievală, ateliere meștelugărești, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală și spectacole cu foc. Totodată, vor fi reconstituite mai multe legende printre care cea a contesei, dar și cea a strugurilor de aur. Parada medievală va avea loc vineri seara începând cu ora 20:00.

 
Primăria Municipiului Mediaș va organiza, în perioada 8-10 iulie,  a XVIII-a ediție a Festivalului ,,Mediaș, Cetate Medievală”. Acest eveniment cultural-artistic de tradiție va cuprinde în programul său, pe perioada celor trei zile, scenete de teatru, concerte de muzică medievală și renascentistă, expoziții, ateliere de gastronomie, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală și multe alte surprize. ,,Festivalul <<Mediaș, Cetate Medievală>> readuce la viață, prin intermediul ordinelor cavalerești, meșteșugarilor și artiștilor prezenți legendele, dansurile și cântecele medievale alături de faptele de arme și luptele cavalerești ale Evului Mediu’’, spun organizatorii evenimentului.
 
Paradă medievală
 
Vineri, în prima zi a festivalului, începând cu ora 13:00 este programată deschiderea târgului de meșteșugari. Prezentarea acestora va avea loc de la ora 17:00, iar apoi vor începe pregătirile pentru marea paradă. De la ora 20:00, cavaleri, domniște, artiști și asociațiile de reconstituire istorică, vor lua parte la o paradă care va avea ca și punct de pornire Piața Corneliu Coposu și se va încheia la Hanul Greweln, locație în care se vor prezenta participanții și programul evenimentului. Vineri seara de la ora 21:00 este programat un concert susținut de Peregrinii, iar apoi Asociația Culturală Asserculis va prezenta spectacolul ,,Viața Mercenarului’’. Prima seară a festivalului se va încheia cu un spectacol cu foc realizat de Paladinii de Terra Medies.
 
Turnir călare
 
Programul celei de-a doua zile de festival medieval va debuta dimineața la ora 10:00 cu prezentarea participanților și a programului, ateliere meșteșugărești, dar și demonstrații de luptă. De la ora 15:00, Trupa Funny Art va prezenta teatru de păpuși, iar apoi Asociația Culturală Asserculis va pune în scenă spectacolulul interactiv pentru copii ,,Legenda Strugurilor de Aur I’’. Vor urma dansuri medievale cu formația Nosa, un atelier de tir cu arcul realizat de Grupul Anacronism, iar apoi Paladinii de Terra Medies vor organiza Școala scutierilor. De la ora 18:30, Straja Cetății Mediaș va realiza o prezentare de arme, moment urmat de un concert susținut de Peregrinii. Programul serii va continua cu demonstrații ecvestre și jocuri susține de Vulturii din Țara Calatei, pentru ca de la ora 20.00 să aibă loc spectacolul Legenda Contesei Partea I: Judecata, cu teatru medieval și dueluri între mercenari și nobili. Va urma un turnir călare avându-i ca protoganiști pe Teutonii Transilvaniei și un concert susținut de Cimpoierii din Transilvania. Din programul serii va face parte și un concert susținut de Truverii, iar seara se va încheia cu ,,Legenda Contesei – Partea a II-a: Răzbunarea’’, un spectacol cu foc marca Amor Flammis.
 
Demonstrații de arme
 
Cea de-a treia zi de festival va debuta dimineața la ora 10:00 tot cu prezentarea participanților și a programului, dar și ateliere meșteșugărești, respectiv demonstrații de luptă. Programul zilei va continua cu teatru de păpuși, ,,Amintiri din copilărie’’, prezentat de Trupa Funny Art, urmat de două concerte ale formațiilor Cimpoierii din Transilvania și Peregrinii. Duminică după-amiază de la ora 15:30 va avea loc spectacolul interactiv pentru copii, ,,Legenda Strugurilor de Aur II’’ prezentat de Asociația Culturală Asserculis. Programul zilei va continua cu un concert susținut de Truverii, iar apoi cu prezentarea vieții civile medievale: nobil, domniță și mercenar de către Istorie Vie și Șoiman Art. Vor urma demonstrații de arme ale grupului TerraUltrasilvana și dansuri medievale cu grupul Nosa.  Seara se va încheia cu ceremonia de încheiere a Festivalului ,,Mediaș Cetate medievală’’ ediția a XVIII-a și un Spectacol cu foc realizat de Paladinii de Terra Medies.
„Primăria Municipiului Mediaș va organiza, în perioada 8-10 iulie 2022 a XVIII-a ediție a Festivalului ,,Mediaș, Cetate Medievală''. Acest eveniment cultural-artistic de tradiție va cuprinde în programul său, pe perioada celor trei zile, scenete de teatru, concerte de muzică medievală și renascentistă, expoziții, ateliere de gastronomie, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală și multe alte surprize.
Salutul oficial al participanților va fi adresat către primarul municipiului Mediaș, domnul Gheorghe Roman, în Piața Corneliu Coposu vineri, 8 iulie, la ora 20:00 și va fi urmat de unul dintre cele mai așteptate momente ale evenimentului, și anume parada medievală. Vor defila în fața publicului peste 100 de participanți, reprezentanți ai ordinelor cavalerești, ai asociațiilor de reconstituire istorică și artiști care vor susține concerte și spectacole în cadrul festivalului.
Publicul este așteptat să îi admire și să îi însoțească pe cavaleri, războinici, domnițe și artiști pornind din Piața Corneliu Coposu și până la Hanul Greweln, de-a lungul întregului traseu, care cuprinde străzile Mihai Eminescu, Constantin Brâncoveanu, Academician Ioan Moraru, Stadionului și Greweln.“, a transmis Primăria municipiului Mediaș
.
    Trimite prin e-mail