miercuri, 20 iulie 2022

Publicat la 7/20/2022 03:26:00 p.m. de

Interes ridicat pentru Centrul Mediașului

Sala mare a Primăriei Mediaș a găzduit, ieri după-amiază, o informare cu privire la proiectul de reabilitare și modernizare a centrului istoric, la care au participat câteva zeci de persoane. Proiectul prevede modernizarea străzilor Stephan Ludwig Roth, I.G. Duca, Nicolae Iorga și Petofi Șandor, dar și a Pieței Regele Ferdinand I.
 
 
La începutul acestei săptămâni, a avut loc, la sediul Primăriei Mediaș, o prezentare cu privire la modul în care va fi reabilitat și modernizat centrul istoric al orașului. Acțiunea s-a desfășurat în sala mare de ședințe, iar participanții au putut afla informații concrete despre planul urbanistic de detaliu pentru zona centrală. 
Am avut, la sediul Primăriei Mediaș, o întâlnire constructivă cu medieșeni care au dorit să participe la o informare cu privire la proiectul «Reabilitare și modernizarea străzilor din centrul istoric al municipiului Mediaș», un proiect pe fonduri europene nerambursabile de aproximativ 30 milioane de lei“, a explicat Primarul Gheorghe Roman.
Ce prevede proiectul
 
Concret, vor fi înlocuite rețelele apă, de canalizare menajeră și pluvială, toate cablurile existente vor fi introduse în subteran și se va realiza totodată modernizarea sistemului de iluminat public. Proiectul prevede și reorganizarea spațiilor verzi existente și crearea de spații verzi noi acolo unde este posibil. „În cadrul acestui proiect sunt prevăzute următoarele lucrări: modernizarea străzilor Stephan Ludwig Roth, I.G. Duca, Nicolae Iorga și Petofi Șandor, dar și a Pieței Regele Ferdinand I, prin înlocuirea rețelor de apă, înlocuirea rețelelor de canalizare menajeră și pluvială, realizarea canalizației pentru introducerea cablurilor în subteran, modernizarea sistemului de iluminat public folosind un sistem performant energetic, reorganizarea spațiilor verzi existente și crearea de noi spații verzi, acolo unde zonele permit. Acest proiect este unul complex și trebuie acceptat în totalitatea lui, neexistând posibilitatea de păstrare a unor spații intacte așa cum sunt ele astăzi. Fac precizarea că după 50 de ani, avem șansa să modernizăm zona centrală a orașului, șansă pe care este posibil să nu o mai avem foarte curând“, mai spune Gheorghe Roman.
 
Cu bani europeni
 
Proiectul de reabilitare și modernizare a centrului istoric al Mediașului este finanțat din fonduri europene, în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Implementarea investițiilor propuse din zona centrală a municipiului Mediaș este impusă de necesitatea punerii în valoare a ansamblului urban cu valoare istorică și patrimonială, creșterea accesibilității locuitorilor dar și a potențialilor turiști, optimizarea circulației locale astfel încât aceasta să se desfășoarea ierarhizat și condiții maxime de siguranță și confort, sporirea conectivității și nu în ultimul rând necesitatea realizării infrastructurii edilitare la standarde europene și contemporane.
    Trimite prin e-mail