miercuri, 22 iunie 2022

Publicat la 6/22/2022 03:51:00 p.m. de

„Omul Verde din Richiș”

 

În zilele de 24,25 și 26 iunie la Richiș va avea loc un eveniment organizat de Green Man Foundation, fundația care administrează biserica fortificată din localitate.

Biserica din Richiș  a ajuns la evanghelici în jurul anului 1500, odată cu reforma luterană, dar a fost construită cam cu două secole înainte de către Ordinul Cistercienilor de la Cârța, care, probabil, s-au folosit de meșteri de la un atelier din Sibiu. În interiorul bisericii erau niște elemente care proveneau din zonele Europei Celtice, care au adus cu sine și dragostea față de vechea zeiță a Pământului și a Archietipului Omului Verde.

Biserica din Richiș de fapt este plină de elemente sculptate care reprezintă Omul Verde, dar nu numai, ca de pildă Cernunos, zeul cu coarne și Triskeles arhietip iubit de către celți.

În acest peisaj, Green Man Foundation împreună cu Accademia Templare, cu Ordinul OSMTH și Primăria Biertan au lucrat și lucrează în continuare pentru a pune piatra de temelie a unui viitor Festival al Omului Verde din Richiș care în anii viitori va caracteriza această interesantă localitate din Transilvania.

Vineri, 24 iunie, după-amiaza va fi dedicată întâlnirii cu comunitatea locală , cu care Green Man Foundation are intenția de a lucra pe viitor.

Sâmbătă, 25 iunie, va avea loc un eveniment privat pe baza de invitație.

Vor fi niste momente mai importante printre care proiectarea filmului documentar „Amintiri din Reicherdorf” în care regizorul Adrian Artu a realizat un interviu la Johann Schaas, unul din ultimii sași care trăiesc în Richiș, o adevarată mărturie despre comunitatea săsească din Richiș.

Va urma o ceremonie templieră, un Capitol asa cum este numită, organizată de Ordinul OSMTH, singurul Ordin neotemplar cu recunoaștere internațională în aproximatix 30 țări și cu un loc la Organizația Națiunilor Unite.

Seara va avea loc un spectacol de muzică și dansuri medievale împreună cu o cină și câteva suprize care vor completa această zi.

 

Duminica 26 iunie, evenmentul va fi deschis publicului larg.

De dimineață va fi deschis un punct gastronomic local, care va fi pus la dispoziția participanților, în mod gratuit, cu sprijinul Asociației DOM (Dincolo de Orizontul Modernității).

Va urma o vizită cu ghid la Biserica din Richiș cu ocazia căreia vor fi dezvăluite simboluri sculptate.

După-amiază va avea loc un spectacol de dansuri medievale cu trupa PALADINI DE TERRA MEDIES și un concert de muzică medievală și tradițională cu grupul TRUVENII din Sighișoara și un atelier de dansuri.

Va urma prezentarea statuii Omul Verde din Richiș care este realizată de Asociația Casa Calfelor de la Sibiu împreună cu meșteșugarii locali și donată de Green Man Foundation către comunitatea locală.

Tot în cursul zilei de 26 iunie vor fi amplasate tarabe ale comercianților, street food, meșteșugari locali, un atelier de lucru al Casei Calfelor de la Sibiu, o roată de olărit și un atelier de sticlărie.

Pentru cei mici va fi organizat un spectacol de teatru de păpuși  prezentat de Alin Cantemir de la Arad și cu o surpriză pregătită de Asociația Cercetașilor din Nocrich care va colabora cu niște voluntari.

În acelasi context se va desfășura și o acțiune caritabilă în favoarea elevilor de la școala din Richiș.

„Evenimentele programate pentru 24, 25 și 26 iunie vor fi numai partea vizibilă a muncii noastre care durează de mai bine de 2 ani. În spate exista un back office, echipa membrilor și voluntarilor noștri care lucrează cu dedicație și cu rezultate remarcabile”, a declarat unul dintre reprezentanții Green Man Foundation.

„2021 a fost un an în care munca noastră a dat roade. Ne-am ocupat de niște mici reparații la biserică, am realizat un studiu arheologic împreuna cu dl. profesor Marian Țiplic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și ne-am adresat unui mare expert în fresce, dl. Kiss Lorand care a realizat un studiu de parament. Cu ajutorul său am descoperit o frescă acoperită de mai multe straturi de var pe latura nordică a altarului. Fresca reprezintă o judecată de apoi pe modelul lui Durer și are o mărime de aproximativ 60 mp. Pentru sfârșitul anului 2022 ne pregătim pentru reamenajarea Turnului Ceasului din fața bisericii și încercăm să punem în funcțiune ceasul în beneficiul comunității.

Toate acestea au cerut, cer si vor cere să depunem eforturi mari atât din punct de vedere al timpului, cât și din punct de vedere financiar. Obiectivul nostru este promovarea bisericii din Richiș” a mai spus reprezentantul Green Man Foundation.

Deasemenea reprezentanții fundației țin să mulțumească tuturor celor care au avut și au încredere în munca Green Man Foundation, și ajută atât prin donații cât și prin acțiuni de voluntariat.

    Trimite prin e-mail