joi, 30 iunie 2022

Publicat la 6/30/2022 11:13:00 a.m. de

Gătit în cuptorul solar. Eveniment în premieră pentru România

Șase echipe de elevi de liceu, patru de la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și două de la Colegiul Școala Națională de Gaz, s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare solare, care au fost apoi testate. Câștigătorii concursului, care au intrat și în posesia unui premiu în valoare de 1.000 euro, au fost cei de la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”: Andrei Alexandru Paul, Jeworrek Oliver și Albert Lorinczi. Cei trei tineri au gătit în cuptorul solar pui înăbușit cu capere și roșii cherry.
 
 
Asociația Energia Inteligentă a lansat proiectul „Gătit în cuptorul solar”. Prin intermediul acestuia își propune să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat al resurselor energetice și al nevoii de a ne îndrepta atenția din ce în ce mai mult aspra surselor de energie regenerabilă. 

Schimbarea începe cu oameni și prin oameni. Prin acest proiect ne dorim ca în special tinerii să conștientizeze importanța folosirii energiei din surse regenerabile. Vrem să îi încurajăm să gândească diferit, să se implice în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice «clasice» cu care au fost obișnuiți până acum. Poate că este un mod de a comunica puțin dus la extreme, sunt puțini cei care vor folosi cuptoare solare în rutina zilnică de pregătire a hranei, însă sperăm că tocmai datorită acestui lucru mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
Concurs culinar
 
Proiectul se desfășoară sub forma unor concursuri de gătit folosind cuptorul solar. Elevi de liceu s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare solare care au fost testate în cadrul primului eveniment de acest gen din România. Au participat la concurs patru echipe din cadrul Liceului Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și două echipe din cadrul Colegiului „Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Cel mai original preparat realizat în cuptorul solar a fost premiat de un juriu din care a făcut parte un bucătar profesionist. Elevii au avut parte și de o sesiune de consiliere pe alimentație sănătoasă, susținută de Anamaria Teglas, Consilier Stil de Viață Sănătos. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș și a fost susținut de OMV Petrom și Mercure Mediaș Binderbubi Hotel and Spa
„Atât eu, cât și compania OMV Petrom ne bucurăm să susținem proiectul «Green Deal în Gastronomie. Gătitul în cuptorul solar», prin care este testată îndemânarea și originalitatea la gătitul alimentelor folosind cuptorul solar. Prin acest proiect contribuim la sprijinirea obiectivelor, creșterea gradului de conștientizare în rândul oamenilor, educarea tinerilor în ceea ce privește atingerea țintei de neutralitate climatică și importanța folosirii energiei din surse regenerabile și implicarea lor în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și încurajarea tuturor să gândească «out of the box» și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice cu care au fost obișnuiți până acum”, a declarat Ionuț Ciubotaru, vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, Divizia Gaze & Energie, OMV Petrom.
Concurs la Eforie Nord
 
Cea de-a doua etapă a proiectului „Gătit în cuptorul solar” va avea loc la începutul lunii septembrie, în Eforie Nord. Cinci echipe formate din reprezentanți ai companiilor din sectorul energetic și nu numai, alături de reprezentanți mass-media se vor întrece în pregătirea celui mai reușit preparat realizat folosind cuptorul solar, după reguli stricte pregătite de Chef Cezar Munteanu care s-a alăturat proiectului în calitate de jurat. 
„Trăim vremuri neobișnuite și tulburi care ne cer să ne adaptăm, în care schimbarea face parte, deja, din viața noastră de zi cu zi. Iar asta trebuie să ne facă mai creativi și, în aceeași măsură, mai responsabili cu lumea în care trăim. Proiectul «Gătit in cuptorul solar» propus de Asociația Energia Inteligentă are tot ceea ce-i trebuie să ne provoace la creativitate și la adaptarea la un nou stil de viață. Sunt primul când vine vorba despre provocări, așa că, abia aștept să fiu jurat într-o competiție, nu doar despre gătit, ci despre viață responsabilă”, a declarat Chef Cezar Munteanu.
    Trimite prin e-mail