vineri, 27 mai 2022

Publicat la 5/27/2022 04:52:00 p.m. de

Mediașul se pregătește de sărbătoare

Ca-n fiecare an, la începutul lunii iunie, Mediașul sărbătorește prima atestare documentară a orașului - 3 iunie 1267. 

În ultimii doi ani, manifestările au avut serios de suferit din cauza pandemiei, însă peste câteva zile vom avea parte de un program de excepție.

Cu prilejul împlinirii a 755 de ani, Municipiul Mediaș organizează o serie de evenimente de excepție, care se vor desfășura timp de trei zile în perioada 3 – 5 iunie 2022, atât în Piața Corneliu Coposu, cât și la sediul Primăriei Municipiului Mediaș. Toate aceste evenimente desfășurate sub egida „Zilele Mediașului” vor cuprinde manisfestări culturale, științifice și artistice, spectacole folclorice, concerte extraordinare de muzică pop, rock și folk susținute de artiști consacrați dar și interpreți, formații și ansambluri de dansuri populare locale, (manifestări de o largă varietate și pentru toate gusturile).

Seria manfestărilor va fi deschisă în data de 3 iunie cu o serie de expoziții tematice, conferințe și lansări de carte, care se vor desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Mediaș, purtând titlul generic „MEDIAȘ - 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”.

Programul acestor manifestări va debuta de la ora 10:30 cu vernisajul expoziției Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România. Expoziția este realizată cu sprijinul filatelistului medieșean dl. ing. Liviu Pintican-Juga și cuprinde o serie de exponate filatelice dedicate savantului de renume internațional Hermann Oberth, considerat „părintele navigației spațiale”, dar și renumitului cosmonaut general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român participant la o misiune de cercetare în spațiul cosmic din cadrul programului internațional „Intercosmos”.

La ora 10:45 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie  Prețuiește pacea și independența României (Бережіть Мир та Незалежність Румунії), realizată de către jurnalistele ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush. Expoziția, considerată cu mare impact emoțional pentru public, surprinde prin imagini un întreg context internațional de mare actualitate, fiind totodată un puternic promotor al Păcii.

De la ora 11:00 se va desfășura conferința Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș. Tematica conferinței cuprinde date istorice despre una dintre cele mai importante instituții ale Aeronauticii românești, și anume Școala Tehnică de Aviație, care a funcționat la Mediaș o perioadă îndelungată de timp, între anii 1921 – 2004, contribuind la formarea a numeroase generații de aviatori și specialiști în domeniul aeronautic din România. În cadrul conferinței vor fi susținute o serie de prelegeri de către personalități din domeniul militar, precum general de Flotilă Aeriană (r) Viorel Andrei (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1990-1996), colonel (r) ing. Alexandru Gheorghiu (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1985-1989), comandor (r) Mircia Țiplea, dar și dl. Hugo Schneider.

Seria manifestărilor culturale va continua de la ora 12:00 cu două lansări de carte. Prima dintre acestea, Bunicii noștri, eroii noștri (volumul III), autor Dan Ramf, reprezintă o veritabilă lecție de istorie orală bazată pe mărturiile a numeroși veterani de război sau a deportaților în lagărele de concentrare. Al doilea volum, Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei, autor Octavian Isailă, reprezintă o pagină importantă din istoria orașului nostru și surprinde întreaga tradiție a viticulturii de la Mediaș de-a lungul timpului.

În cadrul acestor manifestări culturale și știintifice sunt invitați să participe personalități reprezentative din domeniu, atât pe plan local cât și național.

Tot în data de 3 iunie, programul artistic al festivalului va debuta, începând de la orele 15:00, cu demonstrații și recitaluri susținute de cluburi sportive, de dans și de canto din Mediaș, precum: Clubul Sportiv „Ippon”, Școala de dans „Teo's Dance School”, Școala de balet „Veronica”, Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, precum și Clubul Copiilor Mediaș.“, transmite Primăria Municipiului Mediaș.

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI 
MEDIAȘ - 755
Prețuiește Pacea.
Lecții din trecut pentru prezent și viitor
 
Vineri, 03 iunie 2022,
Primăria Municipiului Mediaș
Sala Mare de Ședințe
 
Ora 10:30
Vernisajul expoziției:
Rolul Mediașului în aeronautica mondială și în aviația din România
 
Ora 10:45
Vernisajul expoziției de fotografie:
Prețuiește pacea și independența României
Бережіть Мир та Незалежність Румунії
 
Ora 11:00
Conferință:
Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș     
 
Ora 11:45 – 12:00
Pauză de cafea
 
Ora 12:00 – 12:45
Lansare de carte:
Bunicii noștri, eroii noștrivol. III
Autor: Dan Ramf
 
Ora 12:45 – 13:15
Lansare de carte:
Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei
Autor: Octavian Isailă
 
Ora 13:15
Alocuțiuni
MEDIAȘ - 755
 
Program artistic
P-ța Corneliu Coposu
 
 
Vineri, 03 iunie 2022
18:00 – 23:00
 
Grupul „Motto”
Grupul „Balada” și Ioan Ivan
Virgil Suciu
Feri Teglas
Cătălin Crișan
Mircea Baniciu
Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului
 
Sâmbătă, 04 iunie 2022
17:00 – 23:00
 
Ansamblul de dansuri de copii și adulți (coord. Vasile Stoia)
Grupul Instrumental „Ceterașii de pe Câmpie”
Mihaela și Ciprian Istrate
Diana și Bianca Crețu
Filuț Tabără
Emilia Munteanu
Aurica Bacea
Costel Popa
Cosmina Fulea
Tudor Turcu
Irina Rimes

Duminică, 05 iunie 2022
17:00 – 23:00

Taraful „Ghiță Hendrea” și invitații
Simi Belea
Aurelian Suciu
Bogdan Toma
Nicolae Furdui-Iancu și Formația „Crai Nou”
Mircea Hodârnău
CONNECT-R
    Trimite prin e-mail