joi, 31 martie 2022

Publicat la 3/31/2022 07:09:00 p.m. de

Thellmann: „Guvernul României îi ajută pe toți românii cu plata facturilor la energie“

Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale. Acestea vor fi valabile în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. De noile măsuri la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum. Măsurile de sprijin la energie pentru populație a fost subiectul unei declarații politice susținute săptămâna aceasta de către deputatul liberal Christine Thellmann în plenul Camerei Deputaților.
 
 
Prețurile la energie și combustibil au crescut, iar acesta este un motiv evident de îngrijorare pentru populație. Deputatul medieșean Christine Thellmann spune că Guvernul României a luat măsuri în acest sens, iar populația trebuie să le cunoască, astfel încât să se simtă în siguranță. ,,Guvernul României îi ajută pe toți românii cu plata facturilor la energie și aici mă refer la măsurile care se vor aplica în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Ministerele de resort și instituțiile abilitate din domeniul energiei, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Secretariatul General al Guvernului și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, au lucrat împreună pentru finalizarea unei ordonanțe având în vedere contextul actual, inclusiv cel de securitate“, arată parlamentarul medieșean într-o declarație politică.
 
Noile tarife
 
Concret, au fost adoptate măsuri clare pentru consumatorii casnici, dar și pentru cei non-casnici. Astfel, consumatorii casnici vor plăti la energie electrică maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul familiilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh, respectiv maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul celor al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv. La gaze naturale prețul reglementat este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus. În ceea ce privește consumatorii non-casnici, aceștia vor plăti la energie electrică maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar la gaze naturale maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții. CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh.
 
Investiții în energie
 
Deputatul Christine Thellmann mai spune că România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite, din programele europene anterioare, pentru a putea interveni în ajutorul întreprinderilor românești. ,,Pe termen mediu și lung, obiectivul nostru strategic, de a fi independenți energetic, poate fi atins numai prin investiții în energie. Cu atât mai mult când este greu, trebuie să ținem aproape de cetățeni, să fim uniți și nu doar să luăm măsuri, ci și să le comunicăm oamenilor ce facem. Mai mult ca oricând, pentru stabilitate și ordine socială, recomand cetățenilor să se informeze numai din surse publice, oficiale și să aibă încredere că acest Guvern are în centrul deciziilor sale pe fiecare român“, a transmis deputatul liberal.
    Trimite prin e-mail