joi, 17 martie 2022

Publicat la 3/17/2022 10:36:00 a.m. de

Șansa la viață

Compartimentul de neonatologie al Spitalului Municipal Mediaș va fi dotat cu echipamente moderne. Totul se datorează Fundației Vodafone România, care oferă finanțare pentru proiectul „Bine ai venit pe lume”, derulat de Asociația Prompt Maternity & Critical Care Mediaș.  


Compartimentul de neonatologie al Spitalului Municipal Mediaș va fi dotat cu aparatură modernă care le va permite medicilor să salveze viețile micuților care vin pe lume prea devreme, însă și a celor născuți la termen, dar cu probleme. Acest lucru este posibil datorită Asociației Prompt Maternity & Critical Care Mediaș și Fundației Vodafone România. Proiectul „Bine ai venit pe lume”, depus de asociația medieșeană a obținut finanțare în cadrul programului național de combatere a mortalității infantile Fondul Viață pentru Nou-Născuți, derulat de Fundația Vodafone România. Valoarea totală a proiectului este de 280.587 Ron, finanțarea oferită de Fundația Vodafone România fiind de 252.430 Ron (90% din suma totală), iar diferența de cofinanțare va fi asigurată de municipalitatea medieșeană. Astfel, în cadrul acestui proiect vor fi achiziționate aparate vitale pentru supraviețuirea prematurilor, cum ar fi: compresoare cu aer medical, mese radiante cu sistem de resuscitare, aspirator secreții, injectomate etc, și 20 de medici și asistenți care lucrează în cadrul Compartimentului de Neonatologie vor urma un curs de reanimare neonatală.


Aceste aparate sunt extrem de importante în activitatea noastră. Ne ajută practic să salvăm vieți și să îmbunătățim calitatea actului medical. De exemplu, la ora actuală, Compartimentul de neonatologie nu are instalație de aer și în acest context nu se poate reanima corect un născut prematur, deoarece reanimarea unui nou-născut prematur se realizează cu amestec de aer și oxigen. Această problemă va fi acum rezolvată prin achiziționarea compresoarelor de aer medical. Și acesta este doar un exemplu pe care vi-l pot da, despre cât ne ajută noile aparate”, explică Irina Muțiu, medic specialist pediatrie-neonatologie și coordonator medical al proiectului.


Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal Mediaș are 20 de paturi pentru nou-născuți, iar 6 dintre acestea sunt alocate născuților prematur.

Implicarea face diferența

Prematuritatea constituie una din cauzele principale ale mortalității infantile, iar statistica din România arată o tristă realitate, anume că procentul deceselor în rândul nou-născuților este mult mai mare comparativ cu restul țărilor europene.
Atunci când vorbim de intervenție medicală în cazul unui nou-născut, nivelul de dotare cu aparatură medicală a unei secții de neonatologie poate face diferența între viață și moarte. Avem încredere că Fondul Viață pentru Nou-Născuți va contribui pentru a le oferi micuților grav bolnavi din România o șansă la supraviețuire. Estimăm că după finalizarea celor șase proiecte aflate în derulare în acest moment, în fiecare an, 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale critice, vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. Anual, 200 de medici și asistenți medicali vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni. Contribuim astfel la combaterea unei statistici sumbre care situează România în topul mortalității infantile în Europa″, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

SMS-ul care ajută la salvarea vieților

Fondul Viață pentru Nou-Născuți este un program de combatere a mortalității infantile derulat la nivel național și care țintește creșterea capacității de îngrijire a nou-născuților cu afecțiuni în secțiile de neonatologie cele mai puțin dotate.  Fundația Vodafone România a alocat astfel 4,5 milioane de lei pentru proiecte de modernizare și dotare a unor secții de neonatologie din spitale din țară cu aparatură medicală, sisteme de telemedicină, dar și pentru pregătire a echipelor medicale. În cadrul acestei runde de finanțare, pe lângă secția de neonatologie din Mediaș, au obținut finanțare pentru achiziționarea de aparatură și pentru modernizare alte cinci unități neonatale ce aparțin spitalelor județene și municipale din localitățile Botoșani, Craiova, Caransebes, Slatina și Târgu Mureș.
Fiecare dintre noi putem contribui la această campanie, trimițând un simplu SMS, cu mesajul RITM la numărul 8845, costul fiind de 2 EUR/ lună.

Specialiștii, împreună pentru nou-născuți

Asociația Prompt: Maternity&Critical Care este condusă de dr. Edvin Vaso, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful Secției Obstetrică-ginecologie a spitalului medieșean
. Coordonarea medicală a proiectului „Bine ai venit pe lume” este asigurată de dr. Irina Muțiu, medic specialist pediatrie și neonatologie. Din echipa de proiect face parte și conferențiar dr. Livia Maria Ognean, cadru universitar în specializarea neonatologie la Facultatea de Medicină din cadrul ULBS, șef Secție Neonatologie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sibiu.
    Trimite prin e-mail