joi, 31 martie 2022

Publicat la 3/31/2022 03:49:00 p.m. de

O primăvară agricolă, la Muzeul ASTRA

Odată cu venirea primăverii, în Muzeul ASTRA a început… campania agricolă. Astfel în lunca muzeului a fost pregătit terenul și se va trece la plantări de arbagic, morcovi, cartofi și mazăre, apoi de porumb și floarea soarelui.
 

Totul se face în mod tradițional, cu unelte tradiționale, astfel încât vizitatorii muzeului să poată vedea „pe viu” cum se practica agricultura tradițională în satele românești. „ Dumnezeu ne-a dat încă o primăvară! Și ce primăvară! O primăvară ASTRA(lă)! Așa cum am învățat din străbuni, ne pregătim cumsecade odăile, dar și oborul din luncă. Doar-doar să avem ce pune pe masă, la casă de om gospodar, cu suflet mare! (…) Punem arbagic, morcovi, pătrunjel, cartofi și mazăre, apoi porumb, fasole și floarea soarelui. Cum nimic pe astă lume nu se face doar din vorbe, ordinea nu este întâmplătoare, ci atent stabilită de specialiști în domeniu. Până acum, de pildă, am mărunțit bine pământul din lunca muzeului. Vom folosi unelte arhaice și vă mărturisim că vrem musai să terminăm până-n Sfintele Sărbători Pascale. Dacă o fi să avem nevoie de o mână de ajutor, vă anunțăm. Ce părere aveți?”, transmite Muzeul Astra.
 
Primele lucrări
 
Campania de primăvară agricolă a început în Muzeu chiar în această săptămână. Astfel, azi, gospodarii au săpat o grădină, au mărunțit pământul, au plantat pruni cu pământ galben adus din Delta Dunării, au curățat vița de vie, corcodușii și apoi spre lăsatul serii au făcut un gard din nuiele de alun. „(…) De reținut aici este faptul că în muzeu este adaptată grădina, livada, chiar și ogorul strămoșesc în funcție de zona etnografică din care provine monumentul expus.“, arată reprezentanții Muzeului.


În altă ordine de idei, conducerea Muzeului Astra i-a informat pe cei interesați să-i treacă pragul în zilele viitoare că, datorită unor lucrări de (re)amenajare a spațiului, în perioada 31 martie - 8 aprilie a fost restricționat accesul pe aleea din partea stângă a lacului din Dumbrava. 
    Trimite prin e-mail