miercuri, 2 februarie 2022

Publicat la 2/02/2022 11:30:00 a.m. de

De 15 ani în Uniunea Europeană

Deputatul medieșean Christine Thellmann a vorbit despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Rupere de trecut și înscrierea pe un drum corect - așa s-ar putea rezuma, în opinia sa, evenimentul de acum un deceniu și jumătate. Parlamentarul liberal a mai explicat și că fondurile europene reprezintă cheia pentru dezvoltarea comunităților locale.
 
 
Deputatul PNL Christine Thellmann a participat la ședința festivă a plenului reunit al Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Parlamentarul medieșean vede acest moment ca o rupere de trecut și înscrierea pe drumul la care sperau părinții noștri. 
„Pentru mine, ca pentru majoritatea românilor, dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene înseamnă nu doar libera circulație, oportunități de studiu și business, ci și ruperea definitivă de un trecut apăsător și înscrierea pe drumul la care părinții noștri sperau”, spune Christine Thelmann, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.
Obligație asumată
 
Deputatul medieșean consideră că Uniunea Europeană este, pentru România, o garanție a respectării drepturilor și o șansă în plus la dezvoltare. Totodată, în momente cruciale, Uniunea Europeană a fost spațiul solidărității dovedite, cu referire la sprijinul din perioada vârfului pandemiei. „Statul român are, în dublul său rol, de contributor și de beneficiar în Uniunea Europeană, susținerea unei unanimități destul de rar întâlnită a românilor. Față de această unanimitate, datoria participării la construcția viitorului unit al Europei este o obligație pe care, îmi place să cred, ne-am asumat-o încă o dată, acum, în Parlamentul României”, mai spune Christine Thellmann.
 
Bani europeni
 
În viziunea deputatului liberal, dezvoltarea comunităților locale poate și trebuie să se facă prin intermediul fondurilor europene. Din acest motiv, este foarte important ca orice comunitate să acceseze cât mai multe proiecte și implicit să reușească să aducă cât mai mulți bani, fonduri nerambursabile, pe care să îi injecteze în procesul de dezvoltare. Municipiul Mediaș este fără doar și poate un exemplu de bună practică, având proiecte în diferite stadii în mai multe domenii, precum social, cultural, sport, transport ecologic, alimentare cu apă și canalizare și altele.
 
Istoric
 
Procesul de aderare a României la Uniunea Europeană a început la 1 februarie 1993, cu prilejul semnării Acordului european, instituind o asociere între Comunitățile Europene şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi România, pe de altă parte. Acordul recunoştea obiectivul României de a deveni stat membru al Uniunii Europene şi prevedea asistenţă financiară şi tehnică din partea acesteia. La 22 iunie 1995, la Paris, ministrul român al afacerilor externe Theodor Meleşcanu a depus cererea oficială a României de aderare la Uniunea Europeană. Cererea de aderare avea ataşată documentul „Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană“. Ulterior, Consiliul European de la Bruxelles, din 14-15 decembrie 2006, a confirmat aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană pentru data de 1 ianuarie 2007.
 
Tot mai puternici
 
Cu ocazia marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, președintele Klaus Iohannis a reamintit un moment important din istoria marii construcții europene, desfășurat chiar la Sibiu. „Declarația adoptată la Summitul pe care l-am găzduit la Sibiu, la 9 mai 2019, a enunțat angajamentul pentru o Europă mai unită, de la est la vest și de la nord la sud, bazată pe soluții comune, pe solidaritate în vremuri dificile şi pe protejarea în continuare a modului european de viață, a democrației şi a statului de drept“, a punctat șeful statului în discursul său.
    Trimite prin e-mail