miercuri, 23 februarie 2022

Publicat la 2/23/2022 11:03:00 a.m. de

Cercetașii au replantat teii rupți de vandali

Cercetașii Turre Pitz Mediaș au șters urmele lăsate de vandali, care rupseseră toți teii plantați în urmă cu câteva zile în scuarul din zona pasarelei peste râul Târnava Mare, de la intrarea în cartierul Gura-Câmpului. „Da, da, am rereplantat teii. La mulți ani, și lor și nouă.“, a transmis Kádár Tamás.
 
 foto: Mircea Suciu

Cercetașii Turre Pitz Mediaș au amenajat recent scuarul din zona pasarelei peste râul Târnava Mare, după ce au aplicat la un minigrant oferit de Kaufland, prin care se poate îmbunătăți un spațiu public sau viața comunității. Aceștia au plantat mai mulți tei, au construit un acoperiș verde la stâlpul publicitar și au amplasat o masă cu scaune din bușteni. Din păcate, zona a fost vandalizată, cel mai probabil pe timpul nopții, iar toți teii plantați au fost rupți de persoane necunoscute.
 
Implicați în comunitate
 
Cercetașii au aplicat anul acesta la două minigranturi oferite de Kaufland. Propunerile acestora au fost instalarea unei cișmele în centrul istoric, prin care să se popularizeze consumul de apă de la rețea, în defavoarea celei la PET, și amenajarea scuarului de la pasarela Gura Câmpului, care găzduia deja o bornă Via Transilvanica, dar avea nevoie de îngrijire în rest. Ambele proiecte au fost câștigătoare și am primit câte 250 de euro pentru a fi puse în practică.
Cu largul concurs al autorităților locale și mai multor firme, cu un pic de trudă, am reușit. La scuar am montat bannerul nostru pe acel cilindru publicitar abandonat și i-am confecționat un acoperiș verde cu plante curgătoare, am amplasat un buștean mare și patru mici, pe post de masa tăcerii, cu gândul că poate se va mai juca șah la umbra teilor plantați. Tei mari și scumpi, aduși de departe, pe care însă i-am găsit rupți în urmă cu câteva zile“, anunțau zilele trecute reprezentanții Cercetașilor Turre Pitz Mediaș.
 
Lecție învățată
 
Actul de vandalism comis de una sau mai multe persoane necunoscute în scuarul amenajat în zona pasarelei pietonale din cartierul Gura-Câmpului nu i-a demoralizat însă pe cercetași. Aceștia spun că ceea ce s-a întâmplat reprezintă încă o lecție învățată, chiar dacă nu una plăcută, aceea a eșecului. Totuși, ei nu au renunțat la proiectul lor și au plantat alți copaci în aceeași locație.
„Proiectul nostru avea ca scop să îi învețe pe copii să fie implicați în comunitatea lor, să-și însușească procedurile prin care pot obține fonduri de sprijin, cum să își facă un plan de acțiune, cum să achiziționeze bunurile necesare, să realizeze lucrarea prin forțe proprii și să raporteze la final. Nu ne-am fi dorit, dar s-a mai adăugat un capitol de învățat: să gestionăm și eșecul. Deși - sau tocmai pentru că - cercetașii au lucrat mult la acest scuar, nu renunțăm, am plantat alți copaci, iar împreună cu Primăria dorim să dăm o față total nouă micului nostru spațiu verde“, spun Cercetașii Turre Pitz.
 
Din 2021
 
La începutul anului trecut s-au pus bazele unei grupe de cercetaşi la Mediaș. Consiliul Director al Organizaţiei Naționale Cercetașii României a aprobat funcţionarea Grupului Candidat Turre Pitz Mediaş. Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.
    Trimite prin e-mail