miercuri, 26 ianuarie 2022

Publicat la 1/26/2022 04:45:00 p.m. de

Semne de revenire a traficului aerian la Sibiu

În anul 2021, marcat în continuare de provocările generate de apariția pandemiei de COVID-19, traficul aerian la Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat o redresare parțială, datorată și diversificării oportunităților de călătorie disponibile de la Sibiu, rutele nou lansate susținând dezvoltarea traficului de pasageri, potrivit unui raport al AIS.


Astfel, numărul total de pasageri înregistrați în trafic anul trecut a fost de 284.365, din care 277.629 pasageri îmbarcați - debarcați pe cursele de transport aerian comercial, cu o creștere de 24,81%, față de anul 2020. În ceea ce privește numărul total de mișcări de aeronave în anul 2021 a fost de 4.796, din care 3.432 mișcări curse comerciale, înregistrându-se un număr semnificativ în creștere al acestora, respectiv de 39,66%.

Impactul restricțiilor

„În perioada imediat următoare, respectiv în primele luni al anului 2022, tendința generală a operatorilor aerieni este în continuare una de adaptare a rețelei de rute și a frecvențelor de operare, considerând gradul scăzut al rezervărilor în contextul pandemiei COVID-19 ale cărei efecte se resimt în continuare. Condițiile și restricțiile de călătorie în vigoare se reflectă în tendințele actuale de călătorie, având un impact negativ asupra gradului de utilizare a serviciilor de călătorie pe calea aerului de către pasageri“, se arată în document.

Un operator nou și opt destinații

În anul 2021, la aeroportul din Sibiu și-a lansat operațiunile un nou operator aerian low-cost - Ryanair, operarea primelor sale zboruri de la Sibiu începând cu luna iunie. Pe parcursul anului, Ryanair a lansat curse directe spre opt noi destinații: Veneția Treviso, Corfu, Bologna, Billund, Milano Malpensa, Bruxelles Charleroi, Dublin și Liverpool, conectând astfel Sibiul de importante orașe europene. Ryanair este primul operator aerian care a accesat o schemă de stimulare pentru deschidere de noi rute în baza Politicii Comerciale a Aeroportului Internațional Sibiu, aprobată prin Hotărârea nr. 202 din 24 octombrie 2019 a Consiliului Județean Sibiu.

Sprijin constant

Pe parcursul anului, Consiliul Județean, autoritatea tutelară a Regiei Autonome Aeroportul Internațional Sibiu, a încheiat contracte de acordare de ajutor financiar în baza Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, finanțată de Consiliul Județean Sibiu și aprobată prin Hotărârea nr. 258 din 17 decembrie 2020, susținând astfel operatorii aerieni afectați de pandemia de Covid-19 și, totodată, activitatea aeroportului.
Tot în 2021, prin proiectul „Echipamente necesare pentru creșterea nivelului de securitate și siguranţă al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu – activităţi non-economice”, cofinanțat 2% din bugetul Consiliului Județean Sibiu, 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională și 13% din bugetul național, în valoare totală de 37.460.285 lei, au fost achiziționate echipamente ultra-performante care contribuie la creșterea siguranței și securității pasagerilor, creșterea calității serviciilor prestate, precum și la reducerea amprentei de carbon în ceea ce privește activitatea aeroportului.
De asemenea, în luna decembrie, Guvernul României a adoptat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3.000.000 pasageri/an, în vederea depășirii dificultăților financiare cu care se confruntă din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. Astfel, pentru Aeroportul Internațional Sibiu a fost alocată suma de 6.655.000 lei sprijin financiar, în vederea susținerii și asigurării activității aeroportului. Sprijinul financiar acordat aeroportului din Sibiu este rezultatul demersurilor reprezentanților regiei întreprinse cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
Tot la finalul anului a fost depusă cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” – Faza I, având ca obiect extinderea terminalului de pasageri și reconfigurarea drumurilor de acces, în valoare totală de 248.605.662,18 lei inclusiv TVA. Concomitent depuneriii cererii de finanțare a fost lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și lucrările de execuție pentru acest obiectiv.  

An al provocărilor

„Anul 2021 a fost încă un an al provocărilor apărute în contextul pandemiei COVID-19, în special în industria aviatică. Cifrele anului 2021 indică o ușoară redresare a traficului de pasageri, însă prognozele și starea de fapt ilustrează că și în perioada următoare ne vom confrunta cu oscilații din punct de vedere al nivelului de trafic din cauza evoluției pandemiei. Măsurile și restricțiile impuse la nivel global determină reacții din partea operatorilor aerieni în ceea ce privește optimizarea operațiunilor și a serviciilor de călătorie oferite pe calea aerului. În continuare, va fi necesară susținerea activității operatorilor aerieni și, implicit, a aeroporturilor, prin intermediul instrumentelor viabile de sprijin financiar, care să relanseze traficul aerian și să dezvolte operațiunile de transport aerian disponibile de la Sibiu, de care să beneficieze atât comunitatea din județul nostru și zonele limitrofe, cât și turismul local, alături de întreg mediul de afaceri”, a apreciat Marius Ioan Gîrdea, directorul general al aeroportului. 
    Trimite prin e-mail