joi, 6 ianuarie 2022

Publicat la 1/06/2022 04:12:00 p.m. de

Proiectul creșei din cartierul Vitrometan a fost scos la licitație

Proiectul creșei din cartierul Vitrometan a fost scos la licitație. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Creșa din cartierul Vitrometan va avea o capacitate de 40 locuri și va fi finanțată în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social. Creșa va avea un nivel, o suprafață construită de 1.244 metri pătrați, valoarea investiției fiind de 12,3 milioane de lei. Lucrările la noua creșă vor demara anul acesta.
 
 
Într-o informare remisă, la sfârșitul anului trecut, Primăriei Mediaș, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, se arată că 23 proiecte de creșe sunt scoase la licitație începând cu data de 27 decembrie. Printre acestea se numără și creșa din municipiul Mediaș, care va fi construită pe strada Blajului. După finalizarea procedurii de achiziție publică, lucrările propriu-zise vor demara în acest an.
 
Investiție utilă
 
O creșă în cartierul Vitrometan reprezintă un deziderat pentru locuitorii din această zonă a orașului. Necesitatea construirii acesteia a rezultat și în urma întâlnilor pe care conducerea administrației publice locale le-a avut în trecut cu locuitorii din Vitrometan. 
„În urma întâlnirilor frecvente pe care le-am avut cu medieşenii care locuiesc în cartierul Vitrometan, am convenit că este extrem de necesar şi util să construim o creşă în zona respectivă. M-a bucurat mult să văd faptul că în urma intervenţiilor pe care le-am făcut frecvent la Ministerul Dezoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mediaşul apare pe o listă în care sunt aprobate peste 100 de creşe la nivel de ţară. Consider că este o investiţie utilă şi extrem de importantă pentru medieşenii care locuiesc în cartierul Vitrometan”, a declarat primarul Gheorghe Roman.
Investiție importantă
 
Noua creșă va fi construită pe strada Blajului, pe o suprafață de teren aparținând municipalității. Creșa va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social. Creșa din cel mai mare cartier al Mediașului va avea un nivel, o suprafață construită de 1.244 metri pătrați, o lungime de 52,91 metri și o lățime de 34,13 metri. Valoarea investiției se ridică la 12,3 milioane de lei. Capacitatea noii creșe va fi de patru grupe, cu un total de 40 locuri disponibile.
 
Creșă cu bani europeni
 
Începând cu luna decembrie a anului trecut, o altă creșă cu 60 de locuri funcționează în municipiul Mediaș. Aceasta a fost înființată în cadrul proiectului „Educație antepreșcolară, premisă pentru dezvoltare comunitară în Municipiul Mediaș“, cofinanțat din Fondul social european, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Noua creșă și-a deschis porțile în cartierul Vasia, într-o clădire special reparată și reabilitată, pentru a răspunde cerințelor educaționale specifice acestei grupe de vârstă. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4,09 milioane de lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3,48 milioane de lei. Sumele aferente proiectului sunt destinate funcționării, susținerii programelor de formare a personalului, dar și dotării creșei cu mobilier, aparate electrocasnice pentru bucătărie, și tot ce este necesar pentru ca cei mici să își poată desfășura activitatea.

138 de creșe noi în țară
 
La nivel național a fost aprobată de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, construcția a 138 creșe noi. Programul național de construire de creșe vizează 102 municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. 
Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis, procedura poate fi demarată acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect“, a spus Cseke Attila.
    Trimite prin e-mail