miercuri, 26 ianuarie 2022

Publicat la 1/26/2022 12:51:00 p.m. de

Ing. Nicolae Floca a trecut în eternitate

Cunoscutul inginer Nicolae Floca, cel mai experimentat profesionist din industria alimentară din Mediaș, a trecut în eternitate. A lăsat în urmă o moștenire inestimabilă, eforturile sale de a păstra ceva din strălucirea fabricii care a produs salamul de Sibiu timp de mai bine de 100 de ani fiind apreciate de absolut toți cei care l-au cunoscut. Este profesionistul care a avut grijă, cu sfințenie, de rețete care au făcut celebru Mediașul în țară și străinătate.
Și datorită eforturilor sale, Salamul de Sibiu este astăzi un produs de Indicație Geografică Protejată, dovedind că a fost produs mai întâi la Mediaș. Practic, Istoria Salamului de Sibiu ne arată, prin dovezi certe, că producția celebrului sortiment a început concomitent în cel puțin 2 (două) zone diferite din România, în speță Mediaș și arealul Văii Prahovei (Sinaia).


foto: facebook/Nicolae Floca
 
„Cu tristețe fără margini vă anunțăm că Domnul l-a chemat la El pe robul său Nicolae Floca, așezându-l în lumina eterna de unde ne veghează și se bucură de acum încolo în Domnul.
Sărăcusta va avea loc miercuri, 26.01, orele 18:00, iar slujba înmormântării joi, 27.1, orele 13:00, ambele  la Capela Cimitirului din Mediaș.
Familia îndurerată“, este mesajul transmis ieri pe contul de socializare.

Mesajele de condoleanțe curg de ieri pe pagina de socializare a celui care a fost Nicolae Floca. Cuvinte emoționante, pornite din inimile celor care l-au cunoscut sau i-au apreciat munca.

„Nicolae Floca (1944-2022).
Dragi prieteni este un început de an 2022 trist, apăsător, cu oameni care se duc, parcă nu au fost niciodată.
Cu toții rămânem un vis.
Dar visul poate fi frumos sau mai trist.
Unchiul Nicu a fost visul frumos pe care l-am cunoscut în fragedă copilărie, a fost cel care ne-a vizitat la Cugir, ne-a urcat în mașină și am pornit la drum. Era prima dată când vedeam Munții Șureanu de la egal la egal, cercetam curioși norii care ne învăluiau, simțeam mirosul brazilor mai aproape ca oricând, ca și fenomenalul "unt de oaie" făcut de "mărgineni".
Dânsul a fost mereu alături de familia noastră, vorbele bune nu i-au lipsit, ca și spiritul cercetării și al inovației.
Preocupat intens de istorie și fotografie a așternut pe hârtie amintiri frumoase cu satul copilăriei sale Chesler, acolo unde a crescut alături de cel drag lui, azi trecut la cele veșnice, vărul Ioan Ramf (1945-2020). Cartea sa a rămas moștenire tuturor cheslărenilor, ca și generațiilor care vor urma.
Se bucura să ne vedem, să-i povestesc despre veterani și vremurile de altă dată.
O surpriză mare pentru cel care azi pleacă la nemurire, a fost descoperirea lui Mija Ioan (1918-2017), camarad de front cu tatăl dânsului Floca Nicolae (1918-1992). Fotografiile de atunci i-au adus bucurie și mângâiere.
Inginerul Nicolae Floca nu a fost doar un profesionist al industriei alimentare, dar a și ținut o gradină care ne încântă ochii și simțurile.
Participant activ la viața cultural - socială a cetății Mediașului, era întotdeauna prezent la manifestările culturale ale burgului nostru.
Îmi este dor de dânsul, îi vom simți lipsa!
Condoleanțe familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, este mesajul transmis de nepotul Dan Ramf, istoric, muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române Secția „Hermann Oberth“ Mediaș.  

    Trimite prin e-mail