joi, 27 ianuarie 2022

Publicat la 1/27/2022 10:45:00 a.m. de

Consilierii împart azi 33 milioane de lei localităților din județ

Unitățile administrativ teritoriale din județul Sibiu vor primi aproximativ 33 milioane de lei, corespunzătoare cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022. Din această sumă, municipiul Mediaș va primi 2,5 milioane de lei. Un alt proiect aflat în mapa consilierilor județeni se referă la aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Este vorba despre aproximativ 11,75 milioane de lei.
 

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre din prima ședință ordinară a Consiliului Județean Sibiu din acest an este cel cu privire la aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6 procente din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022. Concret, este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean Sibiu.
 
Cum se împart banii?
 
Proiectul de hotărâre se referă la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de aproximativ 33 milioane de lei. Banii se vor folosi pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii. Astfel, municipiile Mediaș și Sibiu vor primi fiecare câte 2,5 milioane de lei, orașul Copșa Mică va primi aproximativ 530.000 lei, orașul Dumbrăveni va primi 812.000 lei, iar comuna Axente Sever va primi 541.000 lei. De asemenea,  comuna Alma va beneficia de 267.000 lei, comuna Șeica Mare de 543.000 lei, Biertanul va beneficia de 349.000 lei, iar comuna Brateiu va primi aproximativ 419.000 lei.
 
Bani pentru drumuri
 
Un alt proiect de hotărâre important este cel privind aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2022 și estimări pe anii 2023–2025. Concret, este vorba despre repartizarea sumei de 11,75 milioane de lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. În referatul care însoțește proiectul se arată că rețeaua de drumuri județene și comunale din județul Sibiu este constituită dintr-un număr de 133 drumuri cu o lungime 1.379,92 km, din care 53 drumuri județene cu o lungime de 964,37 kilometri, reprezentând 69,89 % și 80 drumuri comunale având o lungime de 415,55 kilometri, reprezentând 30,11 % din total drumuri județene și comunale.
 
La bugetul județului
 
Având în vedere suma alocată județului Sibiu, s-a efectuat o simulare cu sumele de repartizat pe cele 44 unități administrativ-teritorială pe raza cărora există drumuri comunale proporțional cu lungimea drumurilor comunale, rezultând sume insuficiente pentru realizarea unor lucrări de întreținere și reparare care din punct de vedere tehnic să asigure siguranța pe drumurile publice. Astfel, Consiliul Județean Sibiu propune ca întreaga sumă să fie repartizată în integralitate bugetului local al județului Sibiu pentru efectuarea de reparații curente necesare drumurilor județene aflate în stare tehnică necorespunzătoare, având în vedere și faptul că se propune spre aprobare în anul 2022, în completare din venituri proprii suma de 6,09 milioane lei, rezultând astfel credite bugetare în valoare totală de 17,85 milioane de lei.
 
Aleșii se întâlnesc online
 
Prima ședință ordinară a Consiliului Județean Sibiu din noul an este programată în această după-amiază, de la ora 15.00. Pe ordinea de zi sunt înscrise până în prezent un număr de 31 proiecte de hotărâre. Ședința se va desfășura online în sistem de videoconferință, pe platforma Microsoft Teams. Cei interesați pot urmări ședința în direct, pe pagina de Facebook a forului județean.
 

    Trimite prin e-mail