luni, 6 decembrie 2021

Publicat la 12/06/2021 09:28:00 a.m. de

Restricții noi la intrarea în România: test negativ pentru vaccinații din afara UE. Suplimentar, carantină pentru nevaccinați

România va cere un test PCR tuturor călătorilor care vin în țară din afara Uniunii Europene, dacă sunt vaccinați. Cei nevaccinați vor fi nevoiți să stea în carantină timp de 14 zile suplimentar, pe lângă prezentarea unui test negativ.

 
Persoanele care intră în România din țările din Europa pot intra cu Certificatul Verde. Cei care nu dețin un certificat vor trebui să stea 10 zile în carantină.
 
Așadar, călătorii vaccinați anti-Covid-19 care intră în România din țările Uniunii Europene vor intra în țară la fel ca până acum, fără restricții suplimentare. Însă persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte țări UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate.
 
Călătorii nevaccinați și care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înainte, vor fi carantinați pentru 14 zile.
 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.
 
Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a arătat Rafila, la Palatul Victoria.
 
Măsurile vor fi puse în vigoare în următoarele zile, după ce o să fie aprobate de Guvern.
 
Călătorii vor fi localizați printr-un document
 
Totodată, înainte de Crăciun va fi introdus un document ce va trebui completat la intrarea în țară. Acel document va permite localizarea călătorului.
 
Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, se arată în comunicatul Guvernului.
 
Măsurile vin în contextul în care în România a început să se răspândească varianta Omicron.
    Trimite prin e-mail