miercuri, 29 septembrie 2021

Publicat la 9/29/2021 01:33:00 p.m. de

Senator Nicolae Neagu: Planul Național de Redresare și Reziliență, piatra de temelie pentru reconstrucția României

Senatorul liberal Nicolae Neagu a arătat astăzi, într-o declarație politică susținută în cadrul ședinței din Senatul României, că prin aprobarea unuia dintre primele cinci cele mai bine finanțate planuri din Uniunea Europeană se deschide un nou capitol în dezvoltarea și reconstrucția României.

 
„Stimată Doamnă Președinte,
Doamnelor și domnilor senatori,

În urmă cu doar câteva zile, un nou capitol începea în istoria Partidului Național Liberal, odată cu alegerea domnului Florin Cîțu președinte PNL.
Astăzi deschidem un nou capitol în dezvoltarea și reconstrucția României prin aprobarea unuia dintre primele cinci cele mai bine finanțate planuri din Uniunea Europeană.
Președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu a anunțat luni, 27 septembrie 2021, aprobarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru România, în valoare totală de 29,2 miliarde de euro.
Banii vor fi alocați pe parcursul următorilor 5 ani, în funcție de atingerea obiectivelor stabilite foarte clar de Comisia Europeană, pentru cele circa 64 reforme și 107 investiții propuse în PNRR.
Din cei 29,2 miliarde de euro, 41% sunt alocați tranziției „verde” și schimbărilor climatice și 21% pentru digitalizarea României.
Apreciez faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență este cel mai ambițios program pe care România l-a întocmit și asumat vreodată și va deveni cu certitudine piatra de temelie pentru reconstrucția României. La finalul anul 2026, ne vom putea bucura împreună că România este parte din categoria țărilor europene prospere.
Desigur că îndeplinirea cumulativă a celor 10 calificative „A” din 11 și evaluarea pozitivă făcută de Comisia Europeană relevă întocmirea corectă a planului, însă pasul major constă în implementarea la timp a tuturor reformelor și investițiilor propuse în PNRR, ca angajamente asumate atât de Guvernul Cîțu, cât și de PNL în fața românilor.
Toate proiectele care se vor implementa prin PNRR trebuiesc finalizate până în 2026, fapt pentru care România nu mai are nicio scuză în a irosi nici măcar o zi. Din contră, trebuie să fim cu toții conștienți de șansa istorică pe care o avem astăzi, și acest avantaj trebuie valorificat la maximum.
Avem un plan ambițios, pentru care s-a muncit temeinic într-un timp record, și avem  un premier cu o capacitate guvernamentală și politică extraordinară, care ne garantează implementarea acestui program.
Salut cu multă satisfacție încadrarea în proiect eligibil de finanțare din PNRR a Spitalului Județean de Urgență Sibiu și felicit Consiliul Județean Sibiu, pe doamna Președinte a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și pe toți cei care au avut importante contribuții la realizarea acestui important proiect de sănătate publică pentru toată comunitatea sibiană și nu numai.
Vă îndemn, dragi colegi, să fim conștienți cu toții de oportunitatea pe care o are România de a se dezvolta și, începând de acum, este de dorit să ne concentrăm pe efortul nostru comun, al parlamentarilor, instituțiilor publice și al altor factori de decizie pentru a ne asigura de implementarea promptă, rapidă și eficientă a reformelor și proiectelor de investiții din PNRR.
Este în interesul nostru, al tuturor românilor, ca și etapa implementării și finalizării proiectelor de investiții și reformelor din PNRR să se încheie tot cu succes.
Este foarte mult de muncă, însă munca aduce satisfacția lucrului bine făcut, oferă perspectiva dezvoltării pe termen lung, oferă stabilitate și progres în toate domeniile esențiale: sănătate, educație, infrastructură, turism, investiții și, nu în ultimul rând, ne aduce împlinirea că împreună am construit o Românie puternică, europeană, educată, pe care o vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri, a transmis Neagu Nicolae, senator PNL Sibiu.   
    Trimite prin e-mail