vineri, 20 august 2021

Publicat la 8/20/2021 09:25:00 a.m. de

Ultramaraton montan, unic în Europa, cu pornire de la Bâlea Lac

Cursa de alergare montană “2×2 Race”, singurul ultra-sky maraton din România care atinge cele mai înalte două vârfuri din țară, Vf. Negoiu și Vf. Moldoveanu, va avea loc mâine, 21 august, cu startul din zona Bâlea Lac.

 
2X2 Race se desfășoară integral la peste 2.000 m, ceea ce o face unică în Europa și una dintre puținele din lume. Astfel, Ultramaratonul montan cu pornire de la Bâlea Lac este cel mai spectaculos și solicitant eveniment din calendarul competițional intern și este comparabil ca dificultate cu alte curse recunoscute din afara țării. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiție de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race drept o cursă de calificare pentru acest ultra-maraton montan.
 
 
“Față de un maraton obișnuit, 2×2 Race este un ultra-sky maraton, caracteristica lui fiind dată în principal de diferența de nivel de pe traseu, în cazul de față fiind de 4.200 – 4.500 de metri. Competițiile de acest tip se desfășoară pe teren acccidentat, de la poteci de pământ prin pădure și goluri alpine până la creste și stânci cu grad înalt de dificultate. La 2×2 Race se aleargă doar în gol alpin și în proporție de 80% pe stânci cu grad înalt de dificultate. Vremea este tot timpul dificilă pe munte, astfel că trebuie să ne asigurăm că alergătorii sunt pregătiți mental și fizic pentru acest efort”, declară Florin Băraș, unul dintre organizatorii competiției.
 
În cadrul 2X2 Race alergătorii pot alege să participe la unul din cele două categorii de concurs 2X2 și X2. Cursa principală, 2X2 Race, are aproximativ 46km lungime, cu 4200m diferență pozitivă de nivel, pe când X2 Race are aproximativ 18km lungime și 1800m diferență pozitivă de nivel. La ediția din acest an, a noua a evenimentului, vor lua startul aproximativ 300 de concurenți din România, Ungaria, Spania, Rusia și Republica Moldova.

    Trimite prin e-mail