miercuri, 25 august 2021

Publicat la 8/25/2021 11:20:00 a.m. de

FOTO: Se inaugurează traseul de drumeție Poteca Soarelui. Cum poate fi parcurs

Traseul se adresează tuturor categoriilor de turişti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie.

 
Traseul are punctul de plecare din fața Centrului de Informare Turiști (CIT) din centrul orașului Săliște spre Troița din fața Muzeului Protopopiatului, cu direcția către Troița Bisericii din Grui, unde turistul intră în pădure, străbătând traseul către platoul din Poiana Soarelui unde poate viziona expoziția permanentă de sculptură în lemn. Returul se face prin pădure și pe drum forestier, marcând Schitul Foltea și Izvorul Tămăduitor al Schitului, coborând spre Troița din Grui, cu direcția către Muzeul Silviculturii din Săliște, primul muzeu de gen din România.
 
Poteca Soarelui. Cultura lemnului marchează și descoperă un traseu itinerant și o drumeție tematică pentru tradiția prelucrării lemnului în Săliște și satele aparținătoare, pornind de la prelucrarea lui artizanală și utilitară până la folosirea acestuia în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară, realizată între anii 1981-1987, în Poiana Soarelui (Șanta Crucii), în Săliște.
Proiectul este organizat și implementat de Primăria Săliște, în parteneriat cu Asociația Județeană de Turism Sibiu, co-finanțat de Consiliul Județean Sibiu și face parte din cadrul Programului Anii Drumeției.
 
Marcaj Traseu: Simbol soare (culoare neagră) pe plăcuță albă în formă de cerc.
 
Durata: 4 ore și 30 de minute, aproximativ 8 km.
 
Drumeția tematică scoate în evidenţă obiective turistice și istorice, păduri de fag, gorun și molid, și modalități de prelucrare artistică și utilitară a uneia din cele mai prețioase resurse naturale: lemnul.


Poteca Soarelui poate fi parcursă pentru unii seniori sau persoane care din diverse motive nu o pot parcurge la pas și cu ajutorul dispozitivelor electrice de transport, pe drumul forestier, existând posibilitatea de închiriere a acestora în satul Sibiel (www.greensylvania).
 
Pentru cei care au antrenament fizic, există posibilitatea de a închiria biciclete mecanice tot din Sibiel, de la Artisan Tour (tel. 0726 695173).
 
Traseul va fi inaugurat în ziua de 28 august 2021, sâmbăta, ora 11.00, pe platoul din Poiana Soarelui, Săliște și inaugurarea va fi marcată de reuniunea sculptorilor care au realizat expoziția, de prezența turiștilor și de o degustare de produse locale.
 
Un grup organizat va pleca către Poiana Soarelui în dimineața zilei de 28 august 2021, la ora 09.00 din fața CIT- Săliște, cu ghidaj organizat de Primăria Săliște.
 
Înscrieri gratuite pentru ghidajul din 28 august, ora 09.00 se pot face la adresa de mail cultura@primariasaliste.ro. 
    Trimite prin e-mail