luni, 12 iulie 2021

Publicat la 7/12/2021 12:41:00 p.m. de

Au început lucrările de reabilitare a Bisericii Fortificate din Cincu

Membrii comunității evanghelice din Cincu au motive de bucurie. După zeci de întâlniri, ani de vise, proiecte și eforturi susținute, au început lucrările de reabilitare a Bisericii Fortificate din Cincu.

 
„O să reușim!“
 
Parohia Evanghelică Cincu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului LUCRĂRI DE REPARAŢII, CONSERVARE ŞI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL ANSAMBLULUI  BISERICII FORTIFICATE EVANGHELICĂ CINCU, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Este un proiect care a început greu, dar până la urmă lucrurile intră pe un făgaș normal. Sunt convinsă că oameni extraordinari, specialiști alături, o să reușim. Avem sprijinul Consistoriului Superior, al firmei de consultanță extraordinară, care este întotdeauna alături de noi, al dirigintelui de șantier, al doamnei curator, care este trup și suflet - ne bazăm pe dânsa că o să fie aici ochiul nostru critic, împreună cu domnul și doamna Reger. Este într-adevăr o dorință comună ca acest proiect să fie un succes. Și va fi“, a arătat Ioana Matei, reprezentantul împuternicit al decanului districtual în proiect.

 
Peste 500.000 de euro
 
Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica Cincu și are o valoare totală de cca 2,775 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,643 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
 
Obiective
 
Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Cincu și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori.
Proiectul are ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. Se propun o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor și cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestuia. Toate intervențiile prevăzute vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.
 
Echipă determinată
 
Optimist într-o bună colaborare cu cei implicați în proiect, dar și în derularea cu succes a lucrărilor, s-a arătat și Cornel Furdui, reprezentantul constructorului Taco Impex. La rândul său, arhitectul Emil Crișan a arătat că „trebuie intervenit cât mai bine, să nu dispară natura de monument pe care noi îl conservăm, prin aceste fonduri europene, pentru că asta e sarcina principală, să perpetueze monumentele, în condițiile în care intervențiile sunt de natură să respecte tehnologia și criteriile de conservare.“. Domnia sa a atras totodată atenția asupra noilor condiții de desfășurare a lucrărilor. „Pornim într-o situație destul de dificilă din punct de vedere al vremurilor și, după o pandemie de un an, ne așteaptă o altă pandemie, financiară, care se traduce în inflație. Înțeleg că este o problemă delicată pentru constructor în ceea ce privește repectarea unui program tehnic, cu materiale, cu prețuri. Să sperăm că, din aproape în aproape, găsim soluții la fiecare dintre aceste probleme“, a arătat Crișan.
 
Sprijin
 
Echipa formată la Cincu se va baza pe sprijinul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice. „O să încercăm, cum am încercat și în alte proiecte, să accesăm niște fonduri din Germania, parte nerambursabile, parte cu dobânzi reduse, pentru a ajuta acest proiect. Nu e prima dată când ne implicăm…Nu rămân singuri, ca parohie. Sprijinul există și biserica aceasta, ca multe alte biserici, sunt toate ale …Bisericii“, a arătat Daniel Herciu, director economic la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.


Diriginte din partea parohiei
 
Gheorghe Muntea, reprezentant diriginte de șantier din partea beneficiarului, va urmări pas cu pas desfășurarea lucrărilor. „Societatea pe care o reprezint desfășoară această activitate de peste 20 de ani, peste tot în țară, pe clădiri monument istoric precum și pe clădiri civile și industriale. Doresc și sper într-o cât mai bună colaborare cu partea de proiectare, constructor, consultanță și toți factorii implicați în cadrul acestui proiect“, a declarat Muntea.

 
Biserica fortificată
 
Biserica fortificată din Cincu este închinată Fecioarei Maria și este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziționare a construcției pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. Biserica a fost construită în satul Cincu din județul Brașov de către coloniștii germani la mijlocul secolului al XIII-lea.
Piesa de rezistență a bisericii este altarul care reprezintă necredința apostolului Toma, altarul prezentând o piatră de altar pe care sunt inscripționate cuvintele lui Isus către Toma.
 
    Trimite prin e-mail