vineri, 16 aprilie 2021

Publicat la 4/16/2021 09:44:00 p.m. de Anonim

Primăria Axente Sever l-a omagiat pe cel mai de seamă fiu al satului


Astăzi s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Ioan Axente Sever.

Marele tribun Ioan Axente Sever a fost omagiat chiar în localitatea sa natală, care îi poartă numele. Într-un număr foarte restrâns, având în vedere contextul pandemic actual, autorităţile locale i-au adus un omagiu lui Ioan Axente Sever, prin depunerea unei coroane la bustul care se află în faţa sediului Primăriei Axente Sever, iar apoi, a avut loc o masă rotundă în sala de şedinţe a primăriei, despre viaţa şi faptele celui care a fost un om de cultură, un foarte bun comandant militar şi un simbol al Revoluţiei de la 1848 pentru românii din Transilvania.

La evenimentul comemorativ găzduit de primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu, au participat reprezentanţi ai Consiliului Local (Liviu Vasilescu, Ioan Stoica şi Ilie Pologea), directorul Şcolii Gimnaziale Axente Sever, Constantin Dumitru, precum și Ioan Lascu şi Ioan Gabor, doi locuitori ai comunei care au publicat studii despre viaţa celui care a fost Ioan Axente Sever.

Manifestări care au marcat 200 de ani de la naşterea lui Ioan Axente Sever au avut loc şi la Şcoala Gimnazială Axente Sever. 

Ioan Axente Sever a primit post mortem titlul de cetăţean de onoare al comunei în anul 2009. 

Trebuie menţionat că, tot pe 15 aprilie, în 1305, localitatea Axente Sever (Frauendorf/Frâua) a fost menţionată pentru prima dată în documente. 

    Trimite prin e-mail