vineri, 23 aprilie 2021

Publicat la 4/23/2021 09:30:00 a.m. de

Ce facem în Duminica Floriilor?

De la biserici la Muzeul Astra, pe Valea Hârtibaciului sau Valea Avrigului, avem un program bogat de evenimente în următoarele zile


În acest weekend celebrăm religios Duminica Floriilor. Aceasta  este primită cu bucurie de toți credincioșii deoarece este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. În toate bisericile se săvârșesc slujbe speciale, numite Denii, amintindu-ne de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

 
La Biserică
 
Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă. Le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.
O veche legendă mărturisește că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească. Se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod cei trecuți la cele veșnice vor ști că se apropie Paștile.
 
Evenimente în Muzeul Astra
 
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului e generos în evenimente. Cu bucurie, dă prilej tuturor să se conecteze cu natura, să simtă aroma și savoarea satului românesc și să descopere sau redescopere tradiții. De-a lungul întregii săptămâni au loc trei evenimente la care suntem invitați să participăm.  
 
Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol
Se va desfășura la Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA, de marți până joi, în intervalul orar 11 – 15, iar vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 16.
Reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Desigur, se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate.
Conform unui comunicat, de marți până sâmbătă, vor fi organizate la Muzeul ASTRA o serie de activități apicole, în care se pune în scenă interacțiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculița de descăpăcit mierea etc) stupul și nucleii de împerechere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viața oamenilor și în istorie, dar și despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol și apoi  muzeograful le va oferi vizitatorilor explicații referitoare la putregai și despre conurile de brad.
 
Sărbătoarea Deltei
Aflată la cea de a cincea ediție (22 – 29 aprilie), Sărbătoarea Deltei celebrează una dintre cele mai frumoase zone ale țării printr-o serie de activități educaționale de pescuit și de gastronomie.
Din nou, se aduc în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, pescarii lipoveni din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei așa cum este Mila 23. Apoi vor pescui cu setca și vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării.  Totodată, îi vor învăța pe cei mici să pescuiască, iar de Florii se va găti pește în trei locații din muzeu. De asemenea, cuptorul de la gospodăria de pescar Mahmudia va fi pus în funcțiune, realizând-se aici diverse preparate specifice Dobrogei.
https://www.facebook.com/muzeulastrasibiu/videos/190291072786634
 
Bazar de primăvară
Tot la Muzeul Astra, avem un Bazar de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor/  Handarbeitskreis Neppendorf . Atât sâmbătă, cât și duminică, în intervalul orar 10 – 16, la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, puteți descoperi și achiziționa produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale, dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.
 
La drum, cu Mocănița
 
Poftiți în vagoane! Înarmați-vă cu veselie, aparat de fotografiat, ceva de-ale gurii și fiți gata să descoperiți un colț de Rai. Mocănița e pregătită, atât sâmbătă cât și duminică să vă poarte între între Hosman și Cornățel, cu două curse dus-întors pe zi. Prețul unui bilet dus-întors este de 25 lei adulți, respectiv 15 lei copii, se achiziționează la urcarea în tren și nu este nevoie de rezervare. Trenul va fi compus dintr-o locomotivă cu o capacitate de 40 de locuri.
Înainte de îmbarcare, vă sfătuim totuși să aruncați o privire pe pagina de facebook a Asociației Pritenii Mocăniței. Găsiți detalii utile legate de disponibilitate, alte activități pe care le puteți face în zonă sau experiențe gastronomice.
 
ATV, Boogie și călărie pe Valea Avrigului
 
Pe Valea Avrigului s-a dat startul activităților de primăvară. Începând cu luna aprilie, atât turiștii cât și localnicii se pot bucura de ture cu ATV sau boogie, ședințe de echitație sau ture ghidate cu biciclete electrice. Pentru fiecare dintre activități sunt disponibile zeci de locuri. Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îi contactați pe facebook pe cei de la Zona Turistică Valea Avrigului. Au pregătite toate ponturile, inclusive pe cele legate de cazare sau servicii de masă.
    Trimite prin e-mail