sâmbătă, 3 aprilie 2021

Publicat la 4/03/2021 06:35:00 p.m. de Anonim

Când faptele bune ÎNCALCĂ LEGEA! Explicațiile de la Ministerul Mediului după incidentul cu urșii de la Biertan

Asociația Prietenii Berzelor deține meritul salvării celor doi pui de urs de la Biertan, dar modul în care reprezentanții acesteia au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate a animalelor, susține Ministerul Mediului.

Ministerul reamaintește că, în 30 martie, reprezentanții asociației pentru protecția animalelor Prietenii Berzelor din județul Sibiu au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declarațiile acestora, puii au fost găsiți în apropierea localității Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, animalele fiind hrănite necorespunzător.

„Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deține accidental exemplare de faună sălbatică are obligația să le declare imediat la comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu (prin sistemul unic 112) și să semneze declarația privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate”, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului.

Conform acestora, deși au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este precară, reprezentanții asociației „au decis să ignore prevederile legale” și să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărnești, județul Brașov, pe o distanță de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociației Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urși. „Reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni au fost și cei care, în jurul orei 17.00, au anunțat autoritățile despre speța în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs. Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanții asociației Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21.00 s-a stabilit legătura cu aceștia, după ce puii de urs fuseseră deja predați la Libearty”, susține Ministerul Mediului.

Nu au anunțat la timp Garda de Mediu și au transportat animalele „ilegal și fără supravegherea unui medic veterinar”

Conform acestora, reprezentanți asociației Prietenii Berzelor au omis să notifice imediat Garda de Mediu, contravenție pentru care au fost deja sancționați cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei.

De asemenea, aceștia mai sunt acuzați că nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, că au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanță de 150 de km, în condiții improprii și fără supravegherea unui medic veterinar, că au ignorat în mod repetat apelurile și mesajele comisarilor GNM și că au luat de unii singuri decizia greșită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. „Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urși care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitați. În acest centru, urșii cu probleme de sănătate sau comportamentale își pot trăi viața în condiții bune, evitând interacțiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opțiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urșii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieții. Specialiștii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite”, a mai informat ministerul.

Pe de altă parte, reprezentanții instituției dau ca exemplu un caz petrecut astăzi tot în Biertan. „În această dimineață, Garda de Mediu Sibiu a fost înștiințată, prin dispeceratul 112, că un alt pui de urs a fost găsit de mai mulți turiști și a fost predat unui localnic din loc. Bârghiș. Imediat, la fața locului s-au deplasat reprezentanți GNM, APM, DSVSA și IPJ Sibiu și ai asociației Milvus. Starea de sănătate a puiului de urs a fost evaluată de către un medic veterinar, iar ulterior acesta a fost preluat în vederea relocării la Orfelinatul de urși Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears de la Bălan, județul Harghita”, se arată în comunicatul ministerului.

    Trimite prin e-mail