vineri, 12 martie 2021

Publicat la 3/12/2021 11:42:00 a.m. de

Elita ciclismului mondial trece din nou prin Mediaș

Bora Hansgrohe revine și anul acesta la Turul Ciclist al Sibiului, pentru a-și apăra titlul câștigat în 2020. Încă două echipe de World Tour și-au confirmat până acum participarea. Vine la Sibiu, pentru prima dată în România, și singura echipă profesionistă din lume formată din sportivi care suferă de diabet. Caravana va trece și-n acest an prin Mediaș, marți, 6 iulie, când are loc etapa a 3-a, pe un traseu de 226 de km (Sibiu – Mediaș – Blaj - Sibiu).

 
Întrecere de anvergură
 
Turul Ciclist al Sibiului, care anul trecut a impus un standard ridicat de siguranță medicală, fiind prima competiție din calendarul Uniunii Cicliste Internaționale organizată după declararea pandemiei la nivel global, își confirmă și anul acesta anvergura, aducând în România echipe profesioniste pe care le vedem în Turul Franței, al Italiei sau al Spaniei.
Iar dacă în 2020 au produs artificii pe traseu Bora Hansgrohe și Israel Start Up Nation, anul acesta vor anima spiritele în pluton trei echipe de World Tour: Bora Hansgrohe (Germania), care vine să-și apere titlul câștigat cu Gregor Mühlberger, Astana – Premier Tech (Kazahstan) și Team Qhubeka Assos (Africa de Sud), iar lista încă nu s-a închis.
 
Cei mai valoroși
 
Ediția 11 marchează încă o premieră: pentru prima dată ajung în România și sportivii de la Novo Nordisk, echipă profesionistă a cărei misiune este de a inspira, educa și împuternici oamenii care suferă de diabet.
Nu vor lipsi, bineînțeles, echipele pentru care pedalează cei mai titrați dintre cicliștii români ai momentului: Team DELKO, cu Eduard Grosu și Wildlife Generation Pro Cycling USA, cu Serghei Țvetcov (campion național en titre la contratimp), precum și echipa națională a României, unde ne așteptăm să-l vedem pe campionul național an titre la șosea, Daniel Crista.
 
Debutul competiției - sâmbăta
 
Pentru prima dată în istoria sa de 11 ani, Turul Ciclist al Sibiului nu va începe la mijlocul săptămânii, ci sâmbăta (3 iulie), cu prologul programat în centrul istoric al Sibiului – un contratimp individual de 2,5 kilometri desfășurat aproape integral pe piatră cubică.
Duminică, 4 iulie, are loc prima etapă, pe un traseu de 208 km care ajunge și pe teritoriul județului Alba, la Sebeș, și se termină în cățărare în stațiunea Păltiniș (Sibiu – Sebeş – Jina - Răşinari - Păltiniş). Luni, 5 iulie, este ziua etapei regină, care poartă plutonul profesionist pe un traseu de 185 de km cu sosire pe legendara cățărare de la Bâlea Lac, la peste 2000 m altitudine, pe Transfăgărășan (Sibiu – Cristian – Avrig - Bâlea Lac). Marți, 6 iulie, Turul Ciclist al Sibiului face o nouă incursiune în județul Alba cu etapa trei – și ultima – care se desfășoară pe un traseu de 226 de km (Sibiu – Mediaș – Blaj - Sibiu).
 
Evenimente dedicate amatorilor
 
Ca la fiecare ediție, organizatorii au gândit și evenimente dedicate amatorilor, în ideea de a promova ciclismul ca sport de masă, dar și pentru a inspira copiii și tinerii să facă ciclism de performanță. Astfel, pe lângă Cursa Sponsorilor, care aliniază la start, în Sibiu, echipe ale partenerilor implicați în organizarea Turului, anul acesta vor avea loc simultan, la Sibiu și Blaj, concursuri Green Day Kids, dedicate copiilor. Nu lipsește din program tradiționala competiție King of the Mountain, pe traseul spre Păltiniș, dar organizatorii propun, în premieră, Transfăgărășan Challenge – un concurs pe cel mai spectaculos drum din România, programat în aceeași zi cu etapa regină din Tur.
 
Transfăgărășan Challenge
 
La prima ediție, Transfăgărășan Challenge promite să fie una dintre cele mai dure dar frumoase competiții cicliste pentru amatori din România: deși are doar 30 de km, traseul propune o diferență de nivel de 1.487 de metri (de la start la finiș) și oferă o experiență unică – peisajul este spectaculos, cu creste golașe, văi adânci, căderi de apă și lacuri glaciare. Competiția este deschisă tuturor celor care doresc să-și testeze limitele și să simtă adrenalina unei competiții reale: cicliști amatori din zonă, dar și din toată țară și străinătate. Există aproximativ 250 de locuri disponibile, iar în concurs se pot înscrie atât bărbați, cât și femei, peste 18 ani.
 
Turul Ciclist al Sibiului
 
Turul Ciclist al Sibiului este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, sub egida Federației Române de Ciclism și a Uniunii Cicliste Internaționale. Încă de la prima ediție, care a avut loc în iulie 2011, Turul Ciclist al Sibiului s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă organizată în România și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale, Continentale, Pro-Continentale și, în premieră pentru țara noastră, de World Tour. În cele 10 ediții organizate până acum, am avut ocazia să vedem la Sibiu cicliști care au făcut istorie, precum Egan Bernal – câștigător al Turului Franței în 2019, sau Primož Roglič – câștigător al Turului Spaniei în același an.
    Trimite prin e-mail