joi, 11 februarie 2021

Publicat la 2/11/2021 12:22:00 p.m. de

Copiii pot fi testați gratuit de Covid-19 în școli

 Elevii înscriși într-o formă de învățământ de stat sau privat se pot testa gratuit, pentru a verifica dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2. Procedura este extrem de simplă și presupune completarea de către părinte sau tutorele legal a unui formular de exprimare a consimțământului.


Practic, acesta își oferă acordul pentru testarea antigen rapidă a copilului de către personalul medical al unității de învățământ, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19. Procedura medicală se poate face, conform dorinței exprimate, fie în prezența părintelui, fie în lipsa lui. Datele urmează a fi transmise și prelucrate ulterior de către cabinetul medical al unității de învățământ, dar și de către Direcția de Sănătate Publică.
Formularul se va completa cu majuscule, iar persoana care completează datele în prezentul formular își asumă introducerea corectă a datelor.
 
În 15 minute
 
Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descarcărea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute. Recoltarea se face de către personal medical, instruit. Acest model de consimțământ va fi semnat de părinte/reprezentant legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a copilului. Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2.
Varianta finală a formularului de exprimare a consimțământului poate fi descărcată AICI
    Trimite prin e-mail