marți, 8 decembrie 2020

Publicat la 12/08/2020 01:05:00 p.m. de

Sezonul de schi a început. Vezi recomandările Salvamont Sibiu!

Odată cu deschiderea sezonului de schi, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu transmite câteva recomandări pentru iubitorii sporturilor de iarnă.


„1. Alegeți un echipament de schi/snowboard corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor dvs. (mărime, tehnicitate și nivel de pregătire).

2. Abordați, la început, cu precauție pârtiile, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioadă de reacomodare.

3. Conduita pe pârtie trebuie să fie în așa fel încât să nu puneți în pericol integritatea corporală a altui schior/snowboarder sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

4. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

5. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

6. Depășiți schiorul/snowboarderul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

7. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori/snowboarderi sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe marginea pârtiei.

8. Evitați oprirea/staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii (fără traumatisme), eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

9. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri/snowboard.

10. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi/snowboard pentru agrement: „Nu coborâți direct“, „Interzis săniușul“, „Nu circulați pe pârtie“.

11. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru - ușor, roșu-mediu, negru - dificil.

12. Anunțați echipa locală Salvamont, prin serviciul 112 sau prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

13. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă, până la sosirea echipei Salvamont.

14. Protejați termic accidentatul și încercați să îi asigurați suport psihologic.

15. În cazul unor căzături puternice, nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști.

16. Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.


Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu va asigura permanență, în zonele Păltiniș si Bâlea Lac din județul Sibiu.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0725-826.668 sau 0SALVAMONT).

Un sezon de iarnă plăcut și cu multă zăpadă!“

    Trimite prin e-mail