sâmbătă, 12 septembrie 2020

Publicat la 9/12/2020 08:58:00 a.m. de

Începerea anului școlar la Mediaș

Situația actuală provocată de pandemia de coronavirus a lansat noi provocări sistemului educațional din România. Începând din luna martie, preșcolarii și elevii din învățământul de stat nu au mai frecventat fizic cursurile unităților la care erau înscriși, iar din 14 septembrie se vor întoarce în bănci, în mod diferențiat, adaptat situației fiecărei localități. În municipiul Mediaș, în urma situației transmise de către  Ministerul Sănătății, care arată o rată de incidență de 0,26 la 1000 de locuitori, cursurile pot începe cu participarea zilnică a elevilor și preșcolarilor. Cu toate acestea, regulile care trebuie respectate pentru frecventarea cursurilor în siguranță sunt extrem de numeroase și implică efortul comun al întregii comunități.

Pe perioada verii, în unitățile de învățământ din Mediaș și Ighișul Nou s-au desfășurat lucrări generale de reparații și întreținere, păstrându-se în permanență legătura cu administrația publică locală, pentru a determina soluții optime, specifice fiecărei instituții în parte.

Cei 2601 liceeni, grupați în 5 instituții de învățământ la nivelul municipiului, vor începe anul școlar, la fel ca și colegii lor mai mici din Mediaș, în data de 14 septembrie. De-a lungul vacanței de vară, în cadrul acestor instituții s-au derulat numeroase lucrări, iar acum se așteaptă reluarea cursurilor, cu nerăbdare și emoții mai mari decât oricând, din partea tuturor celor implicați: elevi, cadre didactice, familii.

„Liceul Teoretic Axente Sever s-a remarcat în ultimii ani drept cea mai performantă unitate de învățământ din municipiul nostru, prin prisma rezultatelor de la examenele naționale de bacalaureat. Performanțele liceului nostru au fost susținute constant de Primăria Municipiului Mediaș, care a sprijinit permanent unitatea noastră de învățământ. Primarul Gheorghe Roman a vizitat frecvent liceul medieșean și a fost receptiv la solicitările liceului. În acest an școlar, Primăria Municipiului Mediaș a asfaltat aleile din curtea unității noastre de învățământ și a demarat lucrările pentru  reabilitarea corpului de clădire C al Liceului Teoretic Axente Sever, urmând să fie create două săli de clasă moderne care să permită distanțarea fizică a elevilor și desfășurarea cursurilor in condiții de deplină siguranță.

Pentru începerea în condiții optime, a noului an școlar, comunitatea locală reprezentată prin domnul primar Gheorghe Roman susține educația elevilor orașului nostru prin implicarea în achiziționarea materialelor necesare desfășurării în condiții de siguranță a procesului instructiv-educativ (măști de protecție, dezinfectanți, dozatoare, plexiglas  etc.) Putem spune că există o colaborare fructuoasă între liceul nostru și Primăria Municipiului Mediaș, și suntem convinși că această colaborare fructuoasă va continua și pe viitor.

Mulțumim tuturor celor care înțeleg că educația este  cheia succesului (părinți, elevi, cadre didactice, personal auxiliar și nedidactic, comunitatea locală, biserica, mass-media)“, a declarat directorul Liceului Teoretic „Axente Sever“, Ana-Maria Agîrbiceanu.

În ceea ce privește învățământul primar și gimnazial, la nivelul municipiului nostru funcționează 8 unități de învățământ, cu un număr total de 3319 elevi înscriși, care vor fi nevoiți, la rândul lor, să respecte măsurile specifice adoptate în vederea prevenirii virusului COVID-19.  

În această situație presantă și nesigură pentru școli și pentru actanții ei, profesori, elevi, părinți, este de apreciat modul desăvârșit în care primăria s-a implicat în susținerea unității noastre cu toate cele necesare pentru un început de an școlar în condiții de siguranță și igienă.

Toate acestea au fost posibile datorită implicării directe a domnului primar, Gheorghe Roman, și  echipei sale care au manifestat interes în sprijinirea procedurilor de deschidere a anului școlar 2020-2021 și au înțeles foarte bine că investirea în scoală înseamnă investirea în viitorul acestei comunități.

Așadar parteneriatul cu Primăria Medias poate fi considerat o reușită. Şi nu este nefiresc să se întâmple aşa, câtă vreme şcoala se împleteşte cu viaţa aşa de mult încât face parte din firesc, din cotidian, rămânând subtil şi hotărât factorul de echilibru şi evoluţie al societăţii“, ne-a transmis directorul Școlii Gimnaziale nr. 7, Gheorghe Popovici.

Odată cu începerea noului an școlar, cele mai mari emoții, le vor resimți, probabil, cei mai mici dintre copii, înscriși la cele 7 grădinițe din municipiul Mediaș. În condițiile actuale, cei 1456 de preșcolari vor fi atent îndrumați de cadrele didactice din fiecare instituție, urmărindu-se în mod deosebit respectarea măsurilor de prevenire a infectărilor, în contextul pandemiei.

„Având în vedere măsurile de organizare a activității în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV 2, vis-a-vis de redeschiderea unităților de învățământ din localitatea Mediaș, an școlar 2020-2021, am constatat o mare preocupare a comunității locale și în  mod special a domnului primar Gheorghe Roman. Pentru a funcționa în parametri normali și pentru a respecta măsurile și normele impuse de  către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, s-au desfășurat întâlniri cu toți directorii instituțiilor de învățământ din Mediaș), purtându-se dialoguri referitoare la măsurile de protecție care trebuie luate în unitățile de învățământ în contextul epidemiologic, pentru redeschiderea în bune condiții a anului școlar 2020-2021.

În urma dialogurilor purtate între autoritățile locale și reprezentanții unităților de învățământ, s-a oferit sprijin atât moral cât și material (măști, dezinfectant pentru igienizarea mâinilor, suprafețelor și pardoselilor, dozatoare, coșuri de gunoi, etc.) pentru o bună funcționalitate în condiții optime și de siguranță, pentru implementarea măsurilor impuse.

Pe această cale, în numele întregului colectiv al Grădiniței cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Mediaș, doresc să aduc mulțumiri întregii echipe din cadrul Primăriei Municipiului Mediaș și în mod special domnului primar Gheorghe Roman“, scrie directorul Grădiniței „Dumbrava Minunată“, Maria Ionescu.

„Începe un nou an școlar, cu totul diferit față de celelalte începuturi. Multe emoții pentru părinți, copii, cadre didactice, comunitatea locală, inspectoratul școlar și pentru toți cei implicați în educația copiilor preșcolari.

Cu mută responsabilitate, implicare, colaborare și multă dăruire, pe întreaga perioadă a vacanței de vară, toți partenerii educaționali s-au mobilizat pentru crearea unor condiții optime de funcționare a grădiniței conform  normelor legislative în vigoare.

Pe parcursul lunilor iulie și august 2020, cu sprijinul Primăriei Mediaș, al domnului primar Gheorghe Roman, am identificat problemele de la nivelul instituției, am căutat și am găsit soluții împreună, pentru a oferi cele mai bune condiții copiilor preșcolari. Tot cu sprijinul Primăriei Mediaș am achiziționat: covorașe dezinfectante la toate intrările din unitate, tăvițe pentru servirea mesei, termoscanere, lămpi bactericide UVC, dozatoare cu dezinfectante, măști, dezinfectanți pentru suprafețe, coșuri de gunoi, viziere, halate de unică folosință, botoșei, săgeți de marcaj, dozatoare cu senzori și s-a asigurat stocul de rezervă de material de curățenie, igienă, dezinfecție și protecție pentru copii și personalul unității.

S-a efectuat igienizarea și dezinfecția tuturor încăperilor, mobilierului, jucăriilor, aparatelor de joacă din curtea grădiniței, veselei, tacâmurilor, aparatura frigorifică, analiza apei, s-a lăcuit parchetul în toate sălile de clasă, s-au zugrăvit  sălile și grupurile sanitare, s-a efectuat dezinsecția spaţiilor verzi.

Am amenajat spaţiul educational pentru respectarea distanțării fizice, am stabilit circuitele funcţionale.

Privim cu încredere şi optimism înainte, pentru că experienţa dobândită an de an ne va ajuta să facem faţă fiecărei provocări şi fiecărei situaţii.Urăm mult succes tuturor copiilor, cadrelor didactice, părinților şi reprezentaților comunității locale Mediaș! Un an școlar plin de satisfacții profesionale şi împliniri“, transmite directorul Grădiniței nr. 12, Iustina Nicula. 

Societatea civilă se alătură demersului inițiat de către primarul Gheorghe Roman


În urma declarațiilor susținute de edilul medieșean, o serie de societăți din municipiul Mediaș au hotărât să se alăture demersului de a sprijini unitățile de învățământ, în acest moment dificil. Parte a grupului SN DECO, Hanul Greweln este primul care a salutat inițiativa și a luat atitudine în acest sens, hotărând ca toate încasările pe care le va obține în acest sfârșit de săptămână să fie donate pentru achiziționarea de produse sanitare în grădinițele, școlile și liceele din Mediaș.

„Consider că grupul de firme SN DECO, pe care îl reprezint, a fost întotdeauna un partener de încredere al Primăriei municipiului Mediaş, am răspuns mereu prezent acţiunilor și evenimentelor organizate în comunitate.

Cunosc faptul că anul acesta, începând din luna martie, administrația locală a avut şi are în continuare atribuții specifice pentru implementarea măsurilor de prevenție şi combatere a răspândirii COVID-19, solicitând sprijin în acest sens instituțiilor, firmelor, oamenilor din municipiul nostru.

Astfel, dorind să ne implicăm, am lansat medieșenilor o provocare: sunt așteptați la Hanul  Greweln în zilele de sâmbătă, 12 septembrie şi duminică, 13 septembrie, pentru a se bucura de o ambianță plăcută şi pentru a consuma preparatele noastre.

Mesajul este simplu: „TU MĂNÂNCI, NOI DONĂM!“. Așadar, sumele încasate în cele două zile vor fi donate Primăriei municipiului Mediaș pentru liceele, școlile şi grădinițele din oraș, pentru achiziționarea de produse sanitare, atât de necesare în această perioadă.

Cineva spunea că ceea ce trăim în acest an este o lecție de viață ... Da, este o lecție de viață, ar trebui să ne oprim câteva clipe, să reflectăm, pentru că toți avem de învățat.

Se spune că A DĂRUI este cel mai frumos și pur gest cu care a fost înzestrat OMUL... De-a lungul timpului, am învățat că există oameni buni şi generoși, care vor să ajute, fără sa primească nimic în schimb, dar conștiința lor știe că au făcut bine“, a transmis proprietarul SNDECO Group, Draser Uwe Werner.  

Exemplul acestui local a fost preluat imediat și de către cafeneaua The Bean, care va sprijini efortul administrației publice locale prin donarea întregii sume obținute într-una dintre zilele de funcționare.

În ultimii 3 ani ne-am implicat în multe evenimente caritabile și am făcut donații. De exemplu, am donat o sumă (în măsura posibilităților noastre) spitalului, atunci când această pandemie ne-a lovit.

Această inițiativă nu este a noastră, ci a celor de la Hanul Greweln, iar noi nu am putut să nu răspundem pozitiv, deoarece ni s-a părut o chemare la „luptă" pentru societate.

Am hotărât ca să donăm Primăriei Mediaș toate încasările din ziua de duminică, 13 septembrie, pentru a ajuta școlile, dat fiind faptul că știm că este esențială implicarea societății pentru revenirea la normal.

Sperăm să fie cu folos și vom răspunde mereu pozitiv atunci când vom putea ajuta cu ceva. Credem cu tărie în educație și considerăm că elevii trebuie să revină la școală în siguranță“, afirmă echipa The Bean. 

La nivelul municipiului Mediaș și al satului aparținător Ighișul Nou sunt înscriși în anul școlar 2020/2021 un număr de total de 7376 preșcolari, elevi și liceeni. De asemenea, în cele 20 de unități de învățământ, activează un număr total de 803 angajați (cadre didactice, personal nedidactic și auxiliar).

    Trimite prin e-mail