joi, 25 iunie 2020

Publicat la 6/25/2020 04:46:00 p.m. de

Sărbătoarea Deltei, de mâine, la Muzeul Astra din Sibiu


Muzeul ASTRA organizează în week-end o serie de ateliere interactive gastronomice în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediția a IV-a. 


Participă 3 pescari lipoveni&ucraineni din Delta Dunării, care vor prezenta aici rețete culinare vechi din satele Mila 23, Letea și Caraorman.
Cei 3 vor pescui cu setca și vintirele prin lacul din Muzeul în Aer Liber, la fel  cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării.

,,Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peștelui și a  preparatelor tradiționale din pește alături de lipoveni și ucraineni din satele Deltei. Începem cu Malasolcă (un fel de rasol din pește). Mâncarea cunoscută la haholi și la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se „împrăştie” în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Mujdeiul se prepară mai consistent și se presară peste peștele fiert. Vom continua cu o ciorbă de pește ca-n Delta Dunării. Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câte o lingură de oțet! Recomandarea lipovenilor: prima dată se mănâncă peștele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini și să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială”, a declarat Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 


Vineri, 26.06.2020, pescarii vor prinde și vor conserva peștele între orele 8 și 12, urmând ca sâmbătă și duminică (27-28.06.2020) să-l pregătească la Târgul de țară din Muzeul ASTRA, între orele 11 și 17.

Cei de la muzeu recomandă, în cadrul atelierelor, distanțarea socială.

Sărbătoarea Deltei, ediția a IV-a, face parte din programul cultural Comunități în Muzeul ASTRA.

    Trimite prin e-mail