marți, 16 iunie 2020

Publicat la 6/16/2020 10:49:00 a.m. de

Gaz Metan a terminat la egalitate, 0-0, în deplasarea de la Astra Giurgiu

Prima etapă de după întreruperea campionatului în martie a fost închisă, aseară, de Astra Giurgiu – Gaz Metan Mediaș. S-a încheiat „nimic la nimic“, fotbalul fiind păcălit de mare parte din jucători. 


Cu câteva excepții, din fericire de la Gaz Metan, fotbaliștii au intrat pe teren fără nerv, cu gândul la angajamentele care expiră, la noi contracte, la valoarea lor, la alte echipe. Iar cluburile, copleșite de probleme financiare, fericite că reluarea campionatului înseamnă bani din televizări. Un meci mort din fașă, mai ales că niciuna dintre echipe nu poate participa în cupele europene, întrucât nu are licență.

Bani

Stai și te întrebi, dacă nu ai ca obiectiv progresul, ca echipă, ca un club profesionist cum te numești, la ce bun să intri în competiție? Ce rost mai are fotbalul? Sunt întrebări pe care și le-au pus tot mai mulți iubitori ai fotbalului în ultimii ani, iar meciurile s-au jucat cu stadioanele tot mai goale. Cu câteva sute de spectatori pe meci, un club abia își plătește îngrijitorii terenului. Iar acum lipsesc și aceia. Doar jucătorii par să aibă o miză în campionat, cei mai mulți mercenari: să găsească o echipă dispusă să îi plătească un salariu mai mare. Dacă se poate „afară“. Aseară, Vasile Maftei, secundul Astrei, a dat o explicație pe cât de simplă, pe atât de limpede pentru ceea ce înseamnă azi Liga I: „Motivația este că fiecare să joace cât mai bine, să își dorească un transfer într-un campionat puternic, să câștige bani“.

Spectacole după meci

Din păcate, pasiunea pentru culorile clubului a cam pălit la majoritatea echipelor, iar spectatorii au simțit asta de ani buni. Și nu mai merg cu miile la stadion. Fotbalul se joacă la televizor, pentru că drepturile de televizare au adus bani frumoși cluburilor. Iar spectacolele de dinainte și de după, pline de can-can, cu amănunte picante din viața cluburilor, a jucătorilor, cu faze repetate la nesfârșit pentru a dezvălui greșeli de arbitraj, aproape au omorât competiția. Uneori pare că meciul aproape nu mai contează, importante sunt declarațiile de după, provocările lansate antrenorilor, patronilor, un loc atât de departe de mirosul ierbii, de sunetul balonului lovit cu șiretul. Din păcate, unde nu sunt bani, nu e nimic.    

O bară 

Per ansamblu, Gazul a făcut un meci promițător aseară, la Giurgiu, deși a jucat mai bine de o repriză în inferioritate numerică. Cardoso s-a suit pe tibia unui adversar și a fost trimis la vestiare direct cu cartonaș roșu, în minutul 41. Handicapul nici nu s-a văzut însă în joc, mai ales că Astra a evoluat cu câțiva jucători care au făcut figurație, între care și Budescu.
Au fost puține faze de poartă, cele mai importante fiind realizate de gaziști. Mai întâi, în prima repriză, când Ciocan nu prinde poarta după un călcâi spectaculos al lui Buș (min. 19), iar apoi în actul secund, când Sergiu Buș a trimis o torpilă cu stângul din interiorul careului, în diagonală, direct în transversală, aproape de vinclu (min. 51).   

Obosiți și îngândurați

După 70 de minute, cu jucători îngândurați și obosiți, după o pauză atât de lungă, jocul s-a stins complet. S-a încheiat 0-0, iar Dusan Uhrin, sosit pe banca noastră direct de la aeroport, a bifat primul său punct la Gaz Metan. „Un punct e ok, dar nu sunt mulţumit. N-a fost uşor să vin şi imediat să stau pe bancă. Îi cam ştiu pe toţi de la Mediaş, am pregătit ultimele 5 antrenamente, dar eu vreau să câştigăm fiecare meci,“ a declarat antrenorul ceh după meci.

„A fost greu să jucăm după 3 luni cu un om în minus, dar a fost bine. (…) Sincer să fiu, am văzut multe la Gaz Metan, lucruri pe care nu le-am văzut în altă parte. Acum i-am zis antrenorului «Bine ai venit! Bravo!» mai ales că am luat un punct în meciul asta. Nu contează ce se întâmplă la club. Noi ne gândim la noi, suntem o echipă, o familie. Cred că se vede că suntem toți pentru unul și că vrem să facem o figură frumoasă. Chiar dacă o să plece mulți dintre noi la finalul sezonului, acum suntem aici și dăm totul“, a declarat Sergiu Buș, desemnat omul meciului.
Declarația serii a venit de la Gabi Tamaș (36 de ani), de la Astra Giurgiu: „Eu n-am contract acum, gândește-te. Mie azi mi s-a terminat contractul, n-am semnat prelungirea. De mâine (nr - azi) pot să nu mai vin, pot să stau acasă. Au fost discuții cu conducerea, dar nu s-au concretizat. Actele nu s-au semnat. Dacă semnez, oricum o s-o fac pentru doar două luni, nu pentru un an“, a dezvăluit Tamaș.

Echipele:
Astra Giurgiu: Lazăr - G. Simion, Graovac, Tamaș, Radunovic - Crepulja, T. Seto, Stahl (’41 Alibec) - V. Gheorghe (63’ Al. Ioniță), Fatai (’77 Baicu), Budescu (’63 M. Răduț)
Rezerve: Bolboașă, Dandea, II, Balaure, Dima, Bruno, Alibec,
Antrenor: Bogdan Andone

Gaz Metan: Pleșca - Butean, Larie, M. Constantin, G. Moura – Chamed (’79 Droppa), Fofana – Ciocan (46’ Drăghici), Cardoso, Velisar (’46 R. Romeo) - Buș (’90 R. Popa)
Antrenor: Dusan Uhrin

Etapa a 3-a din play-off:

Universitatea Craiova - FC Botoşani - amânat
CFR 1907 Cluj – FCSB                         1-0
AFC Astra Giurgiu - Gaz Metan Mediaş  0-0

Clasament play-off

1. CFR 1907 Cluj             3          2          1          0          3-1       33
2. FCSB                          3          1          1          1          6-4       26
3. Universitatea Craiova   2          1          0          1          3-5       26
4. AFC Astra Giurgiu        3          1          1          1          2-2       25
5. FC Botoşani                2          0          1          1           2-3       24
6. Gaz Metan Mediaş       3          0          2          1           1-2       24

Notă: Locul 1 din play-off se califică în Liga Campionilor, în timp ce locurile 2 și 3 se califică în Europa League.

    Trimite prin e-mail