miercuri, 10 iunie 2020

Publicat la 6/10/2020 02:39:00 p.m. de

Aeroportul sibian, grav afectat de criză


Aeroportul Internațional Sibiu (AIS) a raportat o scădere a numărului de pasageri de peste 50 la sută în luna martie și de peste 93 la sută în aprilie și mai. Previziunile arată o revenire la valorile din 2019 abia peste 2 ani. Dar are nevoie de sprijin.


Parte dintre aeroporturile din toată lumea sunt susținute financiar în această perioadă,  ca urmare a crizei generate de pandemia COVID-19. Un astfel sprijin caută acum și Aeroportul Internațional Sibiu, ale cărui venituri au fost grav afectate în ultimele 3 luni. Consiliul de Administrație prin președintele Gabriel Tischer împreună cu directorul general Marius Ioan Gîrdea, au solicitat conducerii Consiliului Județean (CJ) Sibiu organizarea unei întâlniri de lucru,  în vederea analizării situației AIS în contextul COVID19 și stabilirea strategiei de funcționare în perioada următoare.

Ajutor de stat

În urma acestei întâlniri, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a arătat că instituția pe care o conduce își asumă în totalitate acoperirea cheltuielilor legale cu activitățile non-economice ale Aeroportului Internațional Sibiu pentru anul 2020. Însă „Consiliul Județean Sibiu nu poate finanța nicio parte din costurile aferente activităților economice care țin de acoperirea deficitelor determinate de închiderea activității, pentru acestea fiind nevoie de scheme de ajutor de stat”, a arătat Cîmpean, menționând totodată demersurile făcute pentru buna funcționare a Aeroportului sibian în perioada care urmează. „În data de 11 mai am depus personal la Cabinetul Primului Ministru – Ludovic Orban, fundamentarea, precum și cererea pentru ajutorul de stat. În data de 21 mai am depus la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, documentația de susținere și solicitarea privind elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale din România“, a arătat Câmpean.

„Repetenți“ la fonduri europene

Președinta CJ Sibiu a precizat că atât managementul Aeroportului Internațional Sibiu, cât și Consiliul de Administrație, vor trebui să ia măsuri serioase de optimizare a costurilor în condițiile reducerii masive a activității și a  perspectivelor lente de revenire. „Schemele de ajutor de stat, oricât ar fi de generoase, nu pot compensa lipsa de eficiență economică. În următoarele luni, rămâne o prioritate importantă pentru conducerea aeroportului recuperarea întârzierilor serioase în ceea ce privește documentațiile pentru accesarea fondurilor europene. Am toată convingerea că efortul nostru comun și consistent ne va ajuta să parcurgem cu bine această perioadă dificilă din punct de vedere economic “, a declarat Daniela Cîmpean.

    Trimite prin e-mail