vineri, 27 martie 2020

Publicat la 3/27/2020 12:42:00 p.m. de

Autoritatea Electorală a propus amânarea alegerilor locale! Când ar putea fi reprogramate


Autoritatea Electorală a propus amânarea alegerilor locale și continuarea actualelor mandate în contextul pandemiei de coronavirus.

Autoritatea Permanent Electorală a transmis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban prin care spune că situația din momentul de față face „cvasi-imposibilă” organizarea alegerilor locale la data stabilită, 28 iunie.



Jurnaliștii de la HotNews au intrat în posesia actului transmis de către Autoritatea Permanent Electorală, iar în text se specifică următoarele: "Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine", arată AEP în documentul transmis autorităților.

Constantin Mițulescu-Buică, șeful AEP, a declarat pentru  HotNews.ro că această măsură este absolut necesară, deoarece primele proceduri ar trebui să înceapă din luna aprilie: "În primul rând, sunt foarte multe operațiuni care ar trebui să înceapă cel târziu în 13 aprilie pentru organizarea alegerilor locale la termen. Implică fonduri, resurse, ori nu știm ce va fi la jumătatea lunii aprilie, când scenariile sunt ca atunci ar fi un varf de pandemie. Daca situația continuă, propunem amânarea alegerilor. Potrivit Constituției, prelungirea mandetelor aleșilor se face prin lege, astfel că noi am făcut acest proiect de lege în care propunem prelungirea mandatelor aleșilor actuali", a declarat președintele Autorității Electorale Permanente.

Șeful AEP a transmis și un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali pe timpul stării de urgență și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.

    Trimite prin e-mail