marți, 11 februarie 2020

Publicat la 2/11/2020 04:29:00 p.m. de Anonim

Fonduri europene pentru transportul electric din Mediaș


Trei troleibuze noi vor ajunge anul acesta la Mediaș. Ele vor fi achiziționate de către societatea Meditur în cadrul proiectului cu finanțare europeană, care vizează modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș. Proiectul câștigat de municipiul Mediaș în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, este intitulat „Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș”.


Alex PÎNTEA

În luna septembrie a anului trecut, primarul Gheorghe Roman, alături de Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, au semnat la sediul Primăriei Mediaș contractul de finanțare al proiectului în valoare de 11 milioane de euro. Acesta beneficiază de finanțare europeană și are o durată de implementare de 33 luni.


„Transportul reprezintă un sector cu efecte semnificative asupra calității aerului, iar la nivelul municipiului Mediaș s-a evidențiat în ultima perioadă un trend de creștere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezintă principala sursă de emisii poluante. Pentru locuitorii municipiului, dorim să îmbunătățim eficiența transportului public de călători,  frecvența și timpul parcurs, accesibilitatea și transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv și eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza rețeaua de transport în comun, vom asigura condițiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală și, implicit, știm că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaș”, a declarat edilul-șef, cu prilejul semnării contractului.


Conducerea Meditur este optimistă

În momentul actual, proiectul este în derulare, iar în prezent se lucrează la documentația pentru achizițiile publice pe obiectivele care au fost aprobate. Astfel, este posibil ca unul dintre obiective, acela de achiziționare a trei troleibuze noi, să se realizeze încă din acest an. „Proiectul este derulat de către Primăria Mediaș prin compartimentele de specialitate. Conform calendarului proiectului, în acest moment se lucrează la documentația pentru achizițiile publice pe obiectivele care au fost aprobate. În acest an se va ieși cu documentația de licitație pe troleibuze. Este foarte probabil ca până la sfârșitul anului să avem stabilit câștigătorul licitației și, poate, dacă suntem norocoși vom avea și cele trei troleibuze. De asemenea vor fi scoase la licitație în acest an și proiectele și partea de execuție a celorlalte obiective. Se vor scoate probabil la comun”, a explicat Florin Neag, directorul general adjunct al societății Meditur. 

Investiții „la pachet”

Proiectul care beneficiază de finanțare europeană are o durată de implementare de 33 luni. Acesta va avea ca finalitate extinderea rețelei electrificate pe străzile Stadionului și Avram Iancu, înnoirea parcului auto al Meditur, a rețelei de contact existente, modernizarea și extinderea sistemului de ticketing, semaforizare inteligentă pe traseul mijloacelor de transport în comun, dar și reabilitarea a patru poduri pe care circulă troleibuzele.
„Vorbim despre un proiect amplu, având în vedere că sunt aproximativ 11 milioane de euro. Sunt mai multe obiective de investiții cuprinse în acesta. Punctual, prin intermediul acestui proiect se va reabilita toată rețeaua electrică de contact a troleibuzelor, se vor face două extinderi, una în zona Eleșteului și una în zona străzii Stadionului către Valea Lungă. De asemenea, se vor reabilita trei poduri și - cel mai important - pasajul peste calea ferată, se construiesc platformele de întoarcere a troleibuzelor în capetele de extindere de care vorbeam. Totodată, se vor achiziționa trei troleibuze normale și se va introduce acel sistem de management al traficului inteligent”, a detaliat Neag.
    Trimite prin e-mail