duminică, 15 decembrie 2019

Publicat la 12/15/2019 05:14:00 p.m. de Anonim

Atenție cui permiteți accesul în casă!

La data de 25 noiembrie, o sibiancă, în vârstă de 83 de ani, a reclamat faptul că, în jurul orei 11,00, sub pretextul că sunt angajați ai unei societăți de electricitate și că doresc să repare un cablu electric, două persoane necunoscute au pătruns în locuința sa și au sustras bani și bijuterii în valoare de 11.700 de lei.

Polițiștii sibieni au deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de furt și desfășoară activități specifice in vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale.
Pentru a nu deveni victima furturilor în propria locuință:
·       nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz
·       pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa-zise verificări
·       de obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, cu ten măsliniu adesea, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.
Atenție! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului (montare / schimbare scocuri). La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor, ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută. În unele cazuri, după plecarea acestor „oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.
De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.
În astfel de situații în care la ușa dvs. apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.
Aveți în vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa-zisei lucrări de reparație, solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare, după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.
De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte, se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.
Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.
    Trimite prin e-mail