joi, 21 noiembrie 2019

Publicat la 11/21/2019 07:10:00 p.m. de Anonim

Mircea Hodârnău, după 10 ani de blogging: „Este ușor să ajungi în vârf, dar este greu să te menții acolo!”


De 10 ani de zile, Mediaș News Blog oferă ştiri şi articole actualizate zilnic din judeţele Sibiu, Mureș şi Alba. Site-ul are secţiuni speciale dedicate diferitelor categorii: ştiri, cultură, showbiz, sport, terapii complementare şi opinie. Mediaș News Blog nu conţine articole având ca subiect activitatea politică. 

Proprietarul Mediaș News Blog este Mircea Hodârnău, care lucrează în presă de 26 de ani și a realizat, în tot acest timp, peste 3.000 de emisiuni la posturile de radio din Mediaș. Pe blogul personal, Mediaș News Blog, a postat, în cei 10 ani, peste 12.000 de articole, iar pe canalul YouTube, peste 2.000 de înregistrări. 
Mircea este și autor al volumelor: „Mediașul radiofonic 1950-2013” (2013), „Terapia Rose”, vol. 1” (2014), „Speranțe pe cartelă” (2014), „Medieșenii rock’n’roll” (2016) și coautor al volumelor „Optimi Alumni”, „Fragmente istorice” și „Mediaș 750”, coordonate de prof. Helmuth Knall (2012).


Ce înseamnă blogging-ul pentru tine? Și, mai ales, ce înseamnă să fii blogger de Mediaș?
Încă de la început, blogging-ul l-am abordat ca o continuare a activității mele de la radio. Este încă un canal de comunicare cu ascultătorii mei de la radio sau cu cei interesați de ce se întâmplă în Mediaș și împrejurimi. Din păcate, numărul bloggerilor din Mediaș a scăzut drastic. La un moment dat, eram peste 40 de bloggeri pe diferite domenii, dar mulți au renunțat. Probabil nu mai aveau motivarea necesară să continue sau au crezut că beneficiile apar imediat. Ne întâlneam de câteva ori pe an și datorită prietenului Feri Teglas, care a organizat câteva ediții Mediaș Blogs Awards. 


Blogul mirceahodarnau.ro este unul dintre cele mai performante din țară, cu toate că este un blog „de provincie”. Este o provocare sau o oportunitate faptul că nu locuiești în București?
Dacă ești blogger, nu contează în ce parte a lumii te afli, contează ceea ce transmiți cititorilor tăi. Legătura cu Bucureștiul nu este obligatorie. Am avut oferte de a mă muta în capitală, le-am refuzat și nu am regretat acest lucru. Am considerat că pot face lucrurile care-mi plac la Mediaș și cine vrea să colaboreze cu mine oricum o face, indiferent în ce oraș locuiesc. 


Cum ai hotărât să devii blogger? 
M-am decis într-o seară la radio. După ce am terminat la miezul nopții emisiunea „Rock cu Norock”, am hotărât ca până dimineață să-mi fac propriul blog. Am început pe platforma Yahoo 360 și în câteva ore aveam făcută pagina, dar urma să învăț cum să inserez în cadrul postărilor fotografiile și înregistrările audio și video. Înainte de răsăritul soarelui a fost totul gata și din acel moment postez aproape zilnic. După mai multe întâlniri cu alți bloggeri din țară, am luat decizia să-mi înregistrez propriul domeniu. 


Povestește-ne câteva episoade interesante sau distractive din cei 10 ani.
Puterea blogging-ului și-a făcut simțită prezența de mai multe ori. Pe lângă invitațiile primite la diferite evenimente și concerte, am avut posibilitatea să cunosc foarte multă lume. 
Aproape în fiecare an am fost blogger acreditat la Social Media Summit, festivaluri de muzică și teatru, dar și invitat în cadrul unui turneu în Germania cu formațiile Compact și Rocky 5. Au fost câteva zile de neuitat în care postam zilnic pe site ce se întâmpla în cadrul turneului. 
În anul 2010 am avut plăcerea să fiu documentaristul unei expediții medieșene pe Kilimanjaro, iar anul trecut un ONG din Brașov m-a ales ambasadorul evenimentului The Beard Run Brașov. Anul acesta, „Teutonii Transilvaniei” m-au invitat să le fiu alături la Oradea, unde se desfășoară cel mai mare festival medieval din România.
Am făcut interviuri cu starurile rock Leo Lyons (Ten Years After), Eric Martin, Peter Maffay și Dan Andrei Aldea. Cu Eric de la Mr. Big am discutat în bucătaria unui club din Sibiu, cu Peter Maffay la el acasă, în Roadeș, iar întâlnirea cu maestrul Dan Andrei Aldea a fost una memorabilă la festivalul de folk din Alba Iulia, unde am petrecut aproape o zi împreună. 
Nu am crezut niciodată că voi realiza un interviu cu un câștigator al premiilor Grammy. Am avut bucuria să îl cunosc pe producătorul american Ian Brennan,  premiat cu Grammy în anul 2012, la Șmig, și să facem interviul în grădina casei părinților Paulei Țurcaș, în cadrul realizării  albumului Zmei3 - „Rough Romanian Soul”. 
În anul 2016, Mediaș News Blog a derulat 30 de concursuri, având sponsori din Mediaş, cât şi din alte oraşe ale României.


Când ai început, credeai că vei ajunge atât de departe?
Am știu ce mă așteaptă și încă de la început mi-am făcut un set de reguli pe care să le respect. Eram conștient că odată cu creșterea vizibilității o să apară și beneficiile. Nu m-am grăbit să monetizez, am crescut organic, pas cu pas, și după câțiva ani pot spune că mi-am făcut o mică comunitate de cititori și am devenit influencer pe o anumită zonă. 


La ceas aniversar, care au fost cele mai mari reușite de până acum, dar și cele mai grele provocări?
Mediaș News Blog a fost ales promoter pentru sute de evenimente locale. La nivel naţional, am colaborat cu cei de la Siemens, Bosch, AXN, Fundaţia Prințul de Wales, Untold Festival, Transylvania Horse Show, ArtMania, Sibiu Jazz Festival, Arena Platoş Păltiniş, Sibiu Rally, Sighişoara Blues Festival, Blaj aLive, Paralela 45. 
Sunt câştigătorul celei de-a X-a ediţii a Campionatului Naţional de Blogging. În competiţie sunt 1.080 de bloggeri activi. Această ediţie a Campionatului Naţional de Blogging s-a desfăşurat în perioada: 23 decembrie 2015 - 31 mai 2016.
Am fost impresionat la prima mea participare la Petrecerea medieșenilor de la Dinkelsbuhl, când mă oprea lumea pe stradă și îmi spunea că urmăresc zilnic activitatea mea de blogging și îmi mulțumeau că le aduc veștile din Mediaș. 
Provocările au venit în primul rând din parte tehnologiei care este în permanentă dezvoltare. În acești 10 ani am învățat să folosesc mai multe programe de editare foto și video, trebuie să fiu mereu la zi cu aplicațiile și „uneltele” care mă pot ajuta să-mi fac munca mai ușoară și să-mi propulseze blogul în cât mai multe rețele sociale. 


Cum vezi relația dintre blogosferă și media tradițională?
Când au apărut, bloggerii erau văzuți ca și concurenți pentru media tradițională, dar întotdeauna concurența duce la progres. Odată cu apariția internetului, lumea media s-a schimbat radical, iar cei care nu s-au adaptat sau sunt conservatori au avut de pierdut. Am fost și eu criticat de unii că am „dezertat” din zona tradițională, dar știam că reproșurile erau făcute datorită faptului că proiectul meu este pe calea cea bună. 


Care sunt calitățile de care ai nevoie pentru a fi un blogger de succes?
Să te reprezinte ceea ce faci și să ai calități în zona comunicării. Alege-ți bine domeniul despre care vrei să vorbești și fii perseverent. Nu aștepta să vină succesul peste noapte, construiește încet și sigur. Este o chestiune de cursă lungă. 


Ce îți dorești pe viitor?
În primul rând, sănătate și putere de a scrie zilnic. Știi bine că este ușor să ajungi în vârf, dar este greu să te menții acolo. Le mulțumesc celor care vizitează zilnic Mediaș News Blog și sper ca în 2020 să lansez următoarea carte, care este inspirată tot din materialele postate pe site în ultimii ani. 

A consemnat Mihai Colibaba
    Trimite prin e-mail