miercuri, 18 septembrie 2019

Publicat la 9/18/2019 11:58:00 a.m. de Anonim

Nicolae Neagu: Record istoric la deficitul comercial, în iulie 2019, „performanța” guvernării PSD-ALDE!


Deficitul comercial pe luna iulie 2019 a urcat brusc la nivelul record istoric de 1,75 miliarde de euro, cu 38% mai mult decât aceeași lună a anului trecut și cu 55% peste nivelul din luna precedentă, potrivit INS, a subliniat deputatul liberal Nicolae Neagu.

Într-o declarație politică, susținută astăzi la tribuna Camerei Deputaților, parlamentarul sibian a avertizat în privința faptului că exporturile au scăzut cu 1%, simultan cu creșterea importurilor cu 6%.
“Cumulat pe 7 luni, exporturile au însumat 40,73 miliarde de euro, iar importurile – 50,21 miliarde de euro. Astfel, deficitul comercial a urcat la 9,5 miliarde de euro, valoare cu peste 25% mai mare față de primele șapte luni din 2018. Reorientarea graduală a economiei spre export, fără a amplifica deficitul extern prin cererea internă majorată se conturează ca principala modalitate de a mai echilibra economia națională!
Deficitul consumat pe segmentul de mărfuri după primele 7 luni ale anului 2019 a ajuns deja la 4,4% din PIB-ul estimat pentru 2019. În cele 9,5 miliarde de euro deficit comercial, 6 miliarde de euro sunt cu țările UE.
Am trecut pe deficit lunar și la mașini și echipamente de transport, singurul deficit pe care îl mai avem pe sold pozitiv semnificativ!
Altfel spus, singurul sector care mai susține limitarea deficitului comercial per total a trecut „pe roșu” de la jumătatea anului! Deficitul pe zona de produse alimentare a urcat la 1,34 miliarde de euro! Combustibilii și lubrifianții au traversat pragul de 2 miliarde de euro! Pe zona schimburilor de produse chimice și derivate este un adevărat dezastru! Soldul negativ a ajuns deja la aproape 5 miliarde de euro!
România este campioană mai mult la consum, din import, decât la rezultatele economice!”, a precizat Neagu.
Acesta a arătat că, în lipsa ofertei interne și a politicilor de stimulare a acesteia, suplimentul de consum a populației nu poate să apară decât din import, de unde și dezechilibrul comercial care tinde să se cronicizeze.
“Per total, ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE, pentru a acorda salarii bugetare și pensii, banii se duc în consum sporit masiv, peste posibilitățile de creștere a producției interne și alimentăm astfel creșterea economică a altora, cu prețul creșterii datoriilor și cu acumularea unor presiuni mari pe cursul de schimb, de care depind inclusiv ratele la credite!
Deficitele au crescut la limita de avarie, inflația „a înghițit” creșterea de salarii, veniturile bugetare nu fac față cheltuielilor bugetare, administrațiile locale mințite și jecmănite de guvern, investițiile publice majore zero barat, fondurile europene care ar putea fi sursa dezvoltării infrastructurii – neatrase, toate fac parte din tabloul urât al unei guvernări PSD-iste eșuate! Trei guverne și peste 80 de miniștri PSD-ALDE pentru nimic!
Tăriceanu – ALDE a simțit dezastrul și s-a retras de la guvernare. Viorica-Vasilica-Dăncilă se vede însă încoronată președinte! Așa ceva…!”, a conchis liberalul sibian.
    Trimite prin e-mail