marți, 27 august 2019

Publicat la 8/27/2019 07:10:00 p.m. de Anonim

Sărbătoarea „Fiii satului” la Ştenea



Localitatea Ştenea, din comuna Șeica Mare, a găzduit pentru prima oară o sărbătoare a fiilor satului.

Satul s-a gătit în haină de sărbătoare duminică, 18 august, pentru a-şi primi fiii plecaţi pe meleaguri străine cu mulţi ani în urmă. Casele primenite, gardurile împodobite cu covoare ţesute şi glasul clopotelor bisericii au amplificat momentul de sărbătoare dorit de toţi ştenenii. Dis-de-dimineaţă, îmbrăcaţi în costume populare cu toţii, s-au întâlnit la biserica din mijlocul satului pentru a participa la slujbă. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi toţi eroii satului, precum şi învăţătorii şi preoţii trecuţi la Domnul care au slujit comunităţii. La finalul slujbei, tânăra interpretă de muzică populară Roxana Agârbiceanu a interpretat mai multe pricesne la strană. A urmat apoi o prezentare în imagini a satului Ştenea, a şcolii primare, precum şi a învăţătorilor.

Diplome de recunoștință

La finalul slujbei, preotul paroh Gheorghe Marinică Ghincea, în prezenţa autorităţilor locale, a acordat diplome de recunoştinţă pentru activitatea depusă preoţilor şi învăţătorilor satului, familiei Călvărăsan, la împlinirea a 64 de ani de căsnicie, precum şi unor binefăcători.
A urmat apoi o paradă a costumelelor populare pe uliţa satului, mergând cu toţii spre căminul cultural din localitate, unde a fost servită masa. Cu ocazia mesei de prânz, fiii satului s-au reîntâlnit cu foştii dascăli şi au depănat amintiri. În continuare, Ansamblul Folcloric „Florile Visei” din Șeica Mare a pregătit un moment artistic.


Va deveni tradiție

Această întâlnire a fiilor satului se află la prima ediţie, iar organizatorii şi-au propus ca în fiecare an, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, să se revadă, potrivit primarului Nicolae Șușa. (A.G.)
    Trimite prin e-mail