vineri, 28 iunie 2019

Publicat la 6/28/2019 11:59:00 a.m. de Anonim

Regina instrumentelor și tânărul prințMediașul se află pe lista orașelor incluse în turneul naţional „Orgile României“, realizat de un tânăr organist român aflat la început de carieră, Vlad Vişenescu. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu biserica evanghelică „Sfânta Margareta“.

Turneul naţional „Orgile României“ îşi propune, la prima sa ediţie, o incursiune sonoră şi vizuală în lumea acestui instrument, aşa cum poate fi el descoperit în România. În perioada 1-11 iulie, turneul naţional va trece prin șapte oraşe: Arad, Cluj Napoca, Alba Iulia, Mediaş, Sighişoara, Târgu Mureş, Bucureşti. Turneul este dublat de o serie de sesiuni fotografice menite a pune în valoare aspectul general şi detaliile instrumentelor aflate în bisericile în care vor avea loc concertele din acest turneu. Rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală care va fi prezentată pe site-ul turneului.

Pe 6 iulie

În bisericile din România există peste 1.000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiţie culturală pe cât de bogat, pe atât de neştiut de public. În această primă ediţie, vor fi cuprinse şapte instrumente foarte diferite din şapte oraşe ale ţării printr-o serie de recitaluri cu program muzical identic - lucrări Georg Muffat, J.S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, J. Brahms, Valentin Gheorghiu - având ca scop popularizarea acestor instrumente în rândul unui public cât mai larg.
Repertoriul ales de Vişenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor“ în ultimii 400 de ani, în versiuni care vor demonstra de ce tânărul muzician este deja invitat din perioada studiilor ca organist principal la una dintre importantele biserici de lângă Salzburg.
Melomanii vor avea parte de un program muzical special, sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 19, la biserica evanghelică „Sfânta Margareta“ din Mediaş. De altfel, biserica este partener cultural al proiectului. Intrarea la concert va fi liberă.

Îndrăgostit de orgă

Vlad Vişenescu s-a născut la Bucureşti, în 1998, într-o familie de muzicieni. A început studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani, la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti. Pe parcursul celor 12 ani de şcoală, a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mihaela Zamfirescu. În prezent, studiază orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg. După examenul de admitere, şi-a început călătoria în desluşirea tainelor acestui instrument deosebit sub îndrumarea profesorului Heribert Metzger, acesta din urmă ocupând prestigiosul post de organist principal al Domului din Salzburg. De la începutul studiilor în străinătate, în octombrie 2017, a avut ocazia de a lua parte la câteva proiecte muzicale, printre care un recital de Advent în biserica cartierului Taxham al oraşului Salzburg şi numeroase recitaluri lunare din seria „Orgel Meditation“, serie de concerte care au loc în Domul din Salzburg, susţinute de studenţi ce fac parte din clasa de orgă a profesorului Heribert Metzger, în colaborare cu poeţi ce recită texte de natură meditativă, religioasă între lucrările muzicale. La începutul anului 2019 a participat în calitate de invitat la concertul „Liebster Jesu, mein Verlangen“ al ansamblului de muzică barocă „Barocharest“, concert ce a avut loc la Biserica Lutherană din Bucureşti. De asemenea, din octombrie 2017, a preluat postul de organist al bisericii parohiale din Grodig, Austria, în cadrul căreia participă la buna desfăşurare a slujbelor şi sărbătorilor. În 2018 a participat la turneul naţional COOLsound, susţinând un recital la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia şi evoluând pe scena sălii de concerte „Mihail Jora“ a Radiodifuziunii Române, pe cea mai mare orgă din sud-estul Europei.

Program muzical

- Georg Muffat - „Toccata Prima“ din Apparatus Musico-Organisticus
- J.S. Bach - Preludiul de coral „Wenn wir in hochsten Noten sein“, BWV 641 din Orgelbuchlein
- J.S. Bach - Trio pe tema coralului „Herr Jesu Christ, dich zu uns wend“, BWV 655
- J. S. Bach - Preludiul de coral „Wir Christenleut“, BWV 612 din Orgelbuchlein
- J. S. Bach - Preludiu şi fugă în fa minor, BWV 534
- W. A. Mozart - „Ein Stuck fur ein Orgelwerk in einer Uhr“, KV 594
- F. Mendelssohn - Preludiu şi fugă nr. 2 în sol major, op. 37
- J. Brahms - Preludiul de coral nr. 2 „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen“ în sol minor din „Elf Choralvorspiele", opus postum 122
- Valentin Gheorghiu - Coral în re minor
    Trimite prin e-mail